Sunday, May 30, 2010

Sosiaalistu tai kuole-

Minusta on ollut aina mielenkiintoista seurata sitä miten ihmiset kanssakäyvät keskenään erityisestikin internetissä. Hyvin samankaltaisia yhteisöjä ja piirejä syntyy ja kuolee netin syövereissä kuin oikeassa elämässä, mutta sanoisin omien havaintojeni perusteella että netissä usein äänessä ja innokkaimmin mukana olevat persoonat ovat usein päinvastaisia oikeassa elämässä.

Minusta juuri internetin keskustelupalstoihin kiteytyy sellainen tietynlainen internetin käytön ja sen tuoman kasvottomuuden huonoimmat puolet tietyille ihmiselle. Nimittäin keskustelupalstoista on tapana ajan mittaan muodostua pienoisyhteiskuntia ja yhteisöjä, jotka ajan mittaan kehittyvät, kasvavat ja niiden sisässäkin olevat ja sen muodostamat jäsenet saattavat hyvinkin päätyä hyvinkin läheisiin väleihin keskenään ajan mittaan.

Mielenkiintoisinta on usein pohtia minkälaisista persoonista omine agendoineen, ajatuksineen, toiveineen ja valheineen tällaiset keskustelupalstatkin muodostuvat. On selvää että internetin käytön tuoma kasvottomuus antaa ihmisen mielikuvitukselle niin paljon pelivaraa, että hän pystyy keksimään oikean persoonallisuutensa vastapainoksi nettiin kokonaan täysin päinvastaisen persoonallisuuden joka saattaa poiketa hyvinkin rankasti siitä oikean elämän persoonallisuudesta. Tällainen on aika yleistä, ja siksi onkin hyvä ottaa tyypin kuin tyypin ulosanti pienellä varauksella varsinkin internetin keskustelupalstoilla jossa suoraan sanottuna väittäisin aika monenkin pelaavan täysin keksityillä persoonilla toisten keskuudessa ihan ajakulun tai jonkun täysin muun päämäärän periaatteella.

Itse olin vielä muutama vuosi sitten aktiivisempi persoona muutamilla keskustelupalstoilla ja luonnollisesti niissä toimimisen yhteydessä tutustuin myös netinkin puolella varsin sosiaalisena persoonana tiettyjen yhteisöjen jäseniin sen keskustelupalstan ulkopuolellakin. Tällainen kehitys johti suuntaan jos toiseenkin ja siten oli mielenkiintoista ryhtyä vertailemaan ja seuraamaan sellaisten yksilöiden itsestään antamaa kuvaa netin kautta sitten siihen todelliseen oikean elämän puolella toimivaan. Voin suoralta kädeltä sanoa että todellakaan kaikki ei ole koskaan siltä mitä näyttää, vaan pikemminkin tuntuu että tietyt persoonat luovat netissä itsestään täysin päinvastaisen ja "kiinnostavamman" kuvan kuin mitä he ovatkaan tosielämässä. Tällainen on kaiketi ihan luonnollistakin, mutta ennen pitkää jos kanssakäyminen ryhtyy ulottumaan rankastikin sen netin tai nettiyhteisön ulkopuolelle, niin tulee ennen pitkään huomaamaan että se oma muodostunut kuvasi siitä tyypistä ei ollenkaan pidä pitemmällä tähtäimellä paikkaansa.

Vertailen useasti omia kokemuksiani tuttavieni tai lähipiirien kokemuksiin. Tässäkin asiassa olen tehnyt aivan samoin, ja on ollut mielenkiintoista huomata kuinka periaatteessa netistäkin voi tavata niitä mahdollisimman totuudenmukaisen kuvan itsestään antavia persoonia ja sitten niitä jotka luovat ja suoraan sanottuna valehtelevat käänteistään kuin käänteistään jonkun varsin itsekkään päämäärän saavuttamiseksi.

Olen oikeastaan ryhtynyt hyvinkin varovaiseksi netissä tapaamieni ihmisten suhteen. Myönnän että taidan olla jossain määrin aivan yhtä sosiaalinen netissä tapaamiani persoonallisuuksia kuin oikeankin elämän vastaavia kohtaan. Juuri tällainen avoimuus on se seikka persoonassani joka on saattanut minut varsin ikäviin tilanteisiin viime vuosien aikana pettymystenkin kera nettipersoonallisuuksien tutustumisen osalta. En ole oikeastaan koskaan ajatellutkaan ennen viime vuosia kuinka eri "pelisäännöt" internetissä ovat vallalla tällaisten kanssakäymisten osalta, vaan olen pyrkinyt muodostamaan siteitä samalla pohjalla kuin oikeassakin elämässä.

Eräs jonka kanssa olen näistä asioista keskustellut muutamaan otteeseen totesi aikoinaan todella osuvasti että "hän pitää nettituttavuudet ja oikean elämän erillään". Tämä oli varsin fiksu toimintatapa ja suoraan sanottuna olenkin yllättynyt etten itse ollut vielä tähänkään ikään mennessä sisäistänyt tuota lausetta.

Kokemuspohjainen väitteeni siis on että netissä liikkuu hyvin paljon joko huvikseen tai jonkun vähintään yhtä itsekkään päämäärän piikkiin toimivia yksilöitä, jotka ihan tarkoituksellisesti antavat itsestään paremman ja usein todella valehdellun kuvan kiinnostuksen herättämiseksi. Usein tällaisten tyyppien kanssa oikean elämän puolella tulee huomaamaan että se kuva itsestä mikä on annettu ei suinkaan pidä paikkaansa, vaan hetkenkin aikaa hänen kanssaan vietettyään tulet huomaamaan että sitä omaa tarinaa on aika rankasti väritelty halutun reaktion aikaansaamiseksi.

Tällaisten kokemusten perusteella en ole jaksanut enää kiinnostua netin keskustepalstoista tai niiden muuten varsin etevistä kirjoittelijoista missään mielessä enää pitkiin aikoihin. Olen itsekin alkanut sisäistämään sen ajattelumallin jonka mukaan nettituttavuudet sun muut on pidettävä erillään oikean elämän tapahtumista, sillä todennäköisyydet ovat isot pettymyksiin sitä mukaa mitä isompia väitteitä esittävä persoona onkaan kyseessä netin puolella.

Olen joskus pohtinut sitä että miksi jotkut suoraan sanottuna valehtelevat itsestään niinkin paljon netin puolella. Ainoat vastaukset jotka olen kyennyt saamaan kokoon puhuvat sen puolesta että ihminen kuin ihminen muuttaa persoonaansa haluttuun tai toivomaansa suuntaan juurikin sen netin tuoman kasvottomuuden johdosta. Kun kukaan ei voi saada todella tietää että mitkä ovat lähtökohtasi, niin silloin sinulle jää todella laaja mahdollisuus keksiä niin paljon falsifioitua, mutta kuitenkin kiinnostusta herättävää informaatiota kun vain haluat.

Voisi kaiketi täten todeta että internetistäkin sinänsä on tullut- ja se on jo kauan ollutkin myös yksittäisten ihmisten varsin itsekkäiden halujen temmellyskenttä. Totta kai tämä on ihan odotettavaakin ihmisen perusluonteen huomioonottaen, mutta kyllähän se samalla väkisinkin pistää miettimään että jos ihminen on valmis valehtelemaan itsestään niinkin perustavanlaatuisesti pitkiä aikoja, monelle ihmiselle ja alati vain väitteitään lisäten niin jonkinlainen oikeankin elämän puolella tavalla jos toisella samaa tai samankaltaisia juttuja harrastava on oltava kyseessä.

Suurin osa ihmisistä jotka olen netistä tavannut ja heihin siellä tutustunut ovat osoittautuneet jollain tapaa näin ilkeästi ilmaistuna "kusettajiksi". Totta kai osa heistä on ollut varsin harmitonta sakkia varsin harmittomilla tarkoitusperillä, jotka olen kieltämättä itsekin selkeän äkkipikaisesti tuominnut. Toinen osa on kuitenkin ollut sitten tällaista tarkoituksellisesti itsestään täysin väärää kuvaa antavaa ainesta joiden tapaamista kadun syvästi siihen kaikkeen sekaannukseen suhteuttuna jota kanssakäyminen heidän kanssaan on aiheuttanut. Tällaiset kokemukset ovat kuitenkin opettaneet ja tehneet minusta entistä enemmän kyseenalaistavan henkilön jonka suodattimet netissä esitettyjen väitteiden paikkaansapitävyydestä ovat äärimmäisen tiukalla.

Useinhan myöskin sanotaan että sellaiset tietyt vähemmän sosiaaliset ihmiset kykenevät netissä olemaan aktiivisempia juuri tämän kasvottomuuden ansiosta. Itselläni oikeastaan tilanne ei ole ollenkaan samanlainen, vaikka myönnän että periaatteessa oikeassa elämässä on todella vaikeaa erotella sellaisia oikeasti mielenkiintoisia ihmisiä toisistaan ennen kuin vasta pitkän ajan tutustumisen sun muun kautta. Luonnollisestihan sitä näkee ainakin ulkonäöllisesti kovin mielenkiintoisia vastakkaisen sukupuolen edustajia lähes joka päivä, mutta onkin kokonaan toinen juttu että ovatko nämä tällaiset henkilöt kiinnostavia mitenkään pintaa syvemmältä. Pakko kuitenkin myöntää että tuntisin itseni varsin epäonnistuneeksi jos pitkän ajan tutustumisen ja jopa ystävyyden tai seurustelusuhteenkin vanavedessä tämä persoona johon tutustuin oikean elämän puolelta osoittautuikin aivan vääränlaiseksi. Samanlaista voi siis käydä totta kai myös oikeastikin netin ulkopuolella, mutta sen faktan toteaminen voi viedä kauemmin kuin netin kautta tutustuttaessa.

Loppulausekkeena totean siis että netti on vaarallinen paikka ainakin ihmissuhteiden osalta. Paljon liikkuu erilaisia taustaansa elävöittäneitä ja suoraan itsestään valehteleviakin. Sitten on myös niitä jotka aloittavat mustasukkaisen mustamaalaamiskampanjan epäonnistuneiden suhteiden jäljiltä ja palaavat kiertoon harhauttamaan jotakuta muuta. Netistä kuitenkin voi löytää myös aitoja ja mielenkiintoisia ihmisiä, mutta on todettava kyynisesti että omalle kohdalleni sellaisille ei varmasti yleisen karmani johdosta ole juuri tilaa. Aivan toisenlaiset ihmiset tapaavat täältä mukavia ja luotettavia ihmisiä kuin minä. Siksi kaiketi jos tahtoo kartuttaa sosiaalista suhdeverkostoaan, niin varmin vaikkakin huomattavasti pitempi tapa on se vanha perinteinen suhteiden luominen ihan oikeankin maailman puolella.

No comments: