Wednesday, January 19, 2005

You have to have vices , Mr. Kemmerich.

No joo , "Zetzun" käsittelyssä on pieni tauko nyt. Ajattelin tässä hiukan kirjoitella jotakin syvempää ihan ajankulukseni ja yleiseksi hyödyksi.

Nimittäin , kuinkas moni teistä ihmisistä on joskus pelannut jotakin rahapeliä ? Kuten esimerkiksi niitä sellaisia "hedelmäpelejä" , taikka ostanut raaputusarpoja taikka sijoittanut varojaan Kasino - peleihin ?

No , luin tässä juuri tänään artikkelin eräästä mieshenkilöstä jonka elämä oli mennyt todella päin persettä liiallisen "hedelmäpeleihin" sijoittamisen ansiosta. Hän oli jopa omien varojen loppuessa lainaillut pieniä ja taas pieniä summia sukulaisiltaan. Hän kertoi , että yhdessä vaiheessa se pienenkään palkintosumman voittaminen ei merkinnyt mitään , vaan kunhan sai tunkea kolikkoja sinne koneeseen niin elämässä oli edes jonkinmoista sisältöä. Samaiset sukulaiset passittivat muuten tämän herran sitten myöhemmin hoitoon ongelmansa takia.

Itse suurin voitto mitä olen koskaan saavuttanut nk. "hedelmäpeleissä" Tanskan ja Ruotsin aluevesillä kulkevassa laivassa oli noin 200 kruunua joskus vuonna 2003. Olen myös voittanut nk. "raaputusarvoista" jonkun 20 markkaa vanhaa rahaa muutaman kerran. Eurojen aikakaudella minua on tainnut onnistaa noin viiden euron summalla jostakin ihme arpajaisista. Muita tavaralahjoituksia olen onnistunut saamaan mm. "Martta-kerhon" arpajaisista , joista voitin todella reilusti "seniorijumppa" - videon jonka päälle nauhoitin tuolloin kulttisarjana tunnettua Babylon 5:sta.

No , tämä aihe ei nyt käsittele sitä , vaan pikemminkin sitä että miksi joku onneton persoona voi tuhlata kaiken tuollaisiin asioihin. Minun mielestäni tällaisissa asioissa tarvitaan nk. "luonteen lujuutta". Kutsutaan sitä vaikkapa "tahdon riemuvoitoksi" (tykkään kutsua sitä nimellä triumph of the will) jos joku ihminen pystyy olemaan niinkin henkisesti vahva , että pystyisi lopettamaan kaikenmaailman addiktiot juurikin tuollaisiin aineellisiin asioihin. Kaikesta voi päästä eroon. Niin tupakoimisesta , vaimonsa lyömisestä , rahapeleihin tuhlaamisesta ja ylettömästä karkkien syönnistä. Tosin , se mitä sen lopettaminen ainoastaan kysyy , on juurikin sitä tahtoa ja päättäväisyyttä.

Ehkäpä tämä "rahapelaaja" esimerkissä oli todellakin henkisesti liian heikko pystyäkseen lopettamaan. Kuulemma ei hän varsinaisesti yksinäinenkään ollut , kunhan vain addiktoitui johonkin. Minä en itse voi väittää olevani mihinkään aineelliseen addiktoitunut , pikemminkin henkilöihin... (Yeah , you know what I mean when you read this , my good lady).

Itse uskon siihen vakaasti , että aineellisista addiktioista pääse eroon kunhan vain päättää niin. All it takes is emotional strength. Ymmärrän toki että monetkaan meistä eivät aina siihen pysty , mutta senkin varjolla tällaisten ihmisten pitäisi hyvinkin paljon tyytyä kohtaloonsa. Esimerkiksi 40 vuotta maksaansa pesusientä koostumukseltaan muistuttavaksi juova alkoholisti leikkauspöydällä vaatimassa uutta maksaa yhteiskunnan (myös/eli sinun) varoilla ei minusta ole sellainen henkilö joka saisi hyvinkin pitää vanhan maksansa erittäin suurella suosiolla. Kun on tällaisia "paheita" , monetkaan eivät ota huomioon pitkäkantoisia seurauksia esimerkiksi juurikin tupakoinnissa.

Tosin , tämä "juoppo" - esimerkki on tasan sellainen , mikä (ikävä kyllä) onnistuu vain nk. "pohjoismaisissa hyvinvointivaltiossa". Meillä kaikenmaailman "välistävetäjät" jotka eivät todellisuudessa sitä sosiaalista apua tarvitsekaan saavat myös osansa kakusta jota he eivät olet alunperinkään auttaneet "leipomaan". Kieltämättä se on minusta epäoikeudenmukaista , mutta tavallaan en uskalla myöntääkään ettäkö täysin liberalistinen yhteiskunta joissa kaikki olisivat loppujenlopuksi myös omillaan olisi sitten yhtään parempikaan. Heh , tarvitsisimme välimuodon tähän pulmaan.

Mutta , nyt kyllä meni täysin "offtopikiksi" , joten jatketaan vanhasta aiheesta. Nimittäin , johonkin asiaan addiktoitumisesta tulee sitten vasta ongelma , kun alat syyttää sen mukanaan tuomista ongelmista muita. Monet kykenevät kaiketi tupakoimaan , juomaan ylettömästikin alkoholia ja silti pitämään elämänsä kasassa. Sitä en tietenkään väitä. Mutta sitä mitä väitän on se , että kaikkian asioiden liiallinen nk. "käyttö" on negatiivinen asia. Silloin niistä tietenkin tulee ongelmia , ja jossain vaiheessa ne voivat joillakin ihmisillä kulminoitua sellaisiksi asioiksi jotka loppujen lopuksi ovatkin muiden syytä. Minulla ei ole aineellisia addiktioita , tosin muutamia "henkisen puolen" addiktioita kyllä löytyy eräitä henkilöitä (huom. tähän käy myös yksikkömuodot molemmista) kohtaan , ja ne taasen ovat ainakin minun puolestani aivan toinen asia kuin johonkin tupakkaan addiktoituminen. Heh , tietysti ovat.

Ja lopuksi , en usko että monetkaan ihmiset jotka esim. juovat alkoholia liikaa tai polttavat tupakkaa liiallisesti tajuavat ongelmien alkaessa mitä olisi pitänyt tehdä sitä ennen. Joillekin sen kauan sitten alkaneen kausaliteetin ketjun jokainen vaihe voi itseasiassa avautua vaikkapa juurikin sillä hetkellä kun 40 vuotta polttaneena sinulla todetaan keuhkosyöpä. Joillekin taas , ne eivät todellakaan avaudu koskaan , kuten todettu..

Uskon itseasiassa , että jos olisin päättänyt vaikkapa alkaa polttamaan tupakkaa , niin ottaisin tietoisen riskin. Tietäisin että tupakka saattaisi olla jopa niin hyvää , että se muodostuisi tavaksi ja polttelisin vielä varmasti pitkänkin ajan päästä samalla tiedostaen ne terveydellisetkin ongelmat jotka tulisivat mukana. En varmasti haluaisi enää 80 vuotta täyttäneenä papparaisena lojua jonkun sängyn pohjalla odottaen Niinisalosta elinluovuttajaa jotta saisin uuden puhki menneen tilalle.

Varmasti tupakka olisi ollut hyvää ne 50 - 60 vuotta polttaneena , mutta juuri tuolla hetkellä olisin sitten saanut maksaa siitä petollisuudesta kanssa. Jos siis , pitäisin tupakkaa mukamas hyvänä maultaan ja hajultaan ja alkaisin jopa polttamaan.

No niin , takaisin "Zetzun" pariin. Btw:nä vielä se , että ihmettelenpä tosiaan Mr. CW:n viime blogi-postausta. Joko se on taas vitsi kaikille Kroatilaisen huumorintajun omaaville , taikka sitten jotakin on todellakin tainnut käydä.

Pyydämme selvitystä , toki !? "Come on , Larry , tell us who is dead !?"

No niin , ja nyt hyvää päivänjatkoa...hmm.. Vaikkapa Ranskaksi:

Ayez un beau jour !












No comments: