Monday, November 09, 2009

They had made a movie about us.

Luin tuossa eilen Bret Easton Elliksen Twitter-kotisivua, ja siellä hän kertoi että uusi teos Imperial Bedrooms olisi kuulemma valmis tulevan vuoden kesäkuussa. Hän paljasti tuossa postauksessaan kirjan ensimmäisen lauseenkin, joka nyt sitten joko on tai ei ole suurella odotuksella tuon kyseisen teoksen ensimmäinen lausepätkä.

Hauskaa ainakin kuulla että Imperial Bedrooms on tulossa. Vaikka se onkin jatko-osa tuolle hänen ensimmäiselle teokselleen, eli Less than Zero:lle, niin ei se minusta sinänsä ideana ole ollenkaan huono. Kuulemma elokuvaversiokin olisi tästä uusimmasta kirjasta tulossa, mutta enpä nyt sitten tiedä että onko se välttämättä hyvä idea - varsinkaan kun Easton Elliksen mielestä olisi hyvä idea laittaa samat näyttelijät näyttelemään tähän leffaversioon kuin tuossa Less than Zeronkin elokuvaversiossa, joka ei oikeastaan ole kovinkaan uskollinen lähdeteokselleen. Ilmeisesti kuitenkaan Easton Ellis ei välitä siitä, että lopulta monikaan hänen teoksiensa pohjalta tehdyistä leffoista ei ole erityisen lähdeuskollisia, paitsi nyt ehkä Rules of Attraction ja jossain määrin myös American Psycho. Kuitenkaan Less than Zero on varmasti näistä kolmesta elokuvaversionakin se selkeästi huonoin, sillä se käänti alkuperäisteoksen juonen aikalailla kokonaan selälleen, ja muistaakseni Easton Ellis itsekin totesi ettei pitänyt siitä juurikin tästä johtuen. Nyt hän kuitenkin näyttää lähes 20 vuotta myöhemmin hyväksyneen tämän asian, ja on täysin sujut sen kanssa että tuon leffaversion näyttelijöitä käytettäisiin periaatteessa tässäkin jatko-osan leffaversiossa.

Noh, eipä silti - minusta kyllä periaatteessa tuon Less than Zeron leffaversion näyttelijäkaarti (Andrew McCarthy, Jami Gertz ja Robert Downey Jr.) ei ollenkaan tehnyt huonoa työtä sinänsä, harmi vaan että LTZ oli leffaversiona niinkin uskoton alkuperäisteokselle, josta olisi hyvinkin voinut saada paljon paremman leffan aikaiseksi kuin minkälaiseksi se nyt sitten jäi. Eräs harmittavin piirre kenties tuossa LTZ:n leffaversiossa oli se, että siitä oli tehty tarinana aivan liian tavallinen ja ennalta-arvattava. Sen sijaan käsitykseni mukaan kirjallinen teos oli aikoinaan hyvinkin epäsovinnainen ja paikoitellen jopa Shokeeraava lukukokemus, jota valitettavasti leffaversio ei ole kyennyt kopioimaan. Tämä tällainen kuitenkin periaatteessa onnistui American Psychon leffaversiossa, jossa oli sitä rankkaa ja Shokeeraavaakin sisältöä hyvin paljolti alkuperäisteoksen ilmeen mukaisesti.

Täten onkin melko todennäköistä että Imperial Bedroomsin leffaversio tulee olemaan jälleen varsin etäinen yhteyksiltään alkuperäisversioon. Varsinkin nyt kun ilmeisesti näyttelijäkaarti on sama kuin LTZ:n leffaversiossa. Aion kuitenkin tästä kaikesta pahaenteisyydestä huolimatta hankkia tuon kirjallisen teoksen kunhan se ilmestyy - odotan sitä jopa innolla.

Vähänkös olisi muuten stimuloivaa, jos Bret Easton Ellis tulisi Suomeen vierailulle. En muista että milloin hän viimeksi kävi täällä, mutta on kuitenkin käynyt. Luulisi että hänellä ainakin olisi varaa matkustella tähänkin unohdettuun maailman kolkkaan, sillä hän tekee käsittääkseni 95642322774473 Biljardia Dollaria (ynnä muita valuuttoja) per teos, sillä kaltaisiani sekopäisiä faneja hänellä riittää maailmanlaajuisesti aina Patrick Batemania kopioivista oikeista sarjamurhaajista tällaisiin pöytälaatikko-Ellis-faneihin niin kuin minä.

No comments: