Friday, December 25, 2009

Seuraavaa päivää

Heräilin tuossa seitsemän aikoihin. Nukkumaan menin muistaakseni joskus yhdentoista aikoihin illalla, ja kerran taisin herätäkin yöllä.

Luin tuossa aamulla eräältä nimeltämainitsemattomalta nettisivulta tapauksista, missä joku tyyppi oli kusettanut Keltaisen Pörssin ja Huuto.netin välityksellä erinäisistä tekaistuista kaupoista kymmeniltä ihmisiltä erinäisiä summia rahaa. Eräs kertoi menettäneensä 1400€ rahaa tuon huijarin tekaistujen tuotteiden takia, joka nyt sinänsä minua alkoi jo vähän epäilyttääkin. Kuka helvetti maksaisi jonkun täysin tuntemattoman nettikauppaajan tilille tuollaisia rahoja ilman mitään takuita tuotteen kunnosta tai edes sen olemassaolosta? Jotenkin alkoi väkisinkin tuntumaan niitä huijaustapauksia luettuani, että kenties jos tuollainen määrä ihmisiä oli päätynyt yhden huijarin pettämiksi, niin he vähintään olivat hyväuskoisuudellaan ansainneet moisen kohtalon.

Omituisin piirre kenties tässä on se, että vaikka nuokin nettikauppapaikat ovat täynnä varoituksia ja varoittavia esimerkkejä huijatuilta, niin siltikin lähes joka päivä joku menettää rahansa hyväuskoisuutensa johdosta. Vaikka vaaran merkit täyttyvät lähes kaikissa kohteissa, niin siltikin vuodesta toiseen porukka kapsahtaa noihin samoihin juttuihin mihin heidän edeltäjänsäkin. Tämä on mielenkiintoinen piirre näissä nettihuijauksissa sikäli, että tuntuu niidenkin pääasiallisena ideana pyörivän juuri hyväuskoisten vedättäminen ja heidän rahojensa vieminen samaan tapaan kuin monissa muissakin hiukan perinteisemmissä huijauksissa. Siltikin näihin kuitenkin riittää runsaasti niitä helposti höynäytettäviä porukoita, jotka aidosti uskovat saavansa vaikkapa uuden pelikonsolin 200 €:llä kaikkine lisälaitteineen ja peleineen.

En siis voi oikeastaan mitenkään tuntea myötätuntoa enää näiden huijauksien uhreja kohtaan. Heidän jälkeenpäin esitetyt varoittelunsa ja itkunsa rahojen menetyksestä muuntautuu pikemminkin korvissani vahingoniloksi, jonka tiedän periaatteessa olevan aina siellä kunhan vain jaksaa asiaan erikoistuneita sivustoja seurata. Tuntuu myös siltä tämän asian yhteydessä, että porukoille ei tosiaan mene vain päähän se että jos jokin kuulostaa liian hyvältä ollakseen totta, niin se melko varmastikin sitä juuri on. Kenties tähän asiaan sitten liittyykin olennaisella tavalla juuri se sellainen ihmisen perusluonteinen toivo ja usko parempaan, jonka avulla ja niitä hyväksikäyttäen nuo huijarit operoivatkin monien muiden liiketoimien ohella.

No comments: