Saturday, December 05, 2009

Rajatonta valtaa

Tuli tässä tänään puhetta erään tyypin kanssa siitä, että minkälainen aine tuo alkoholi loppujen lopuksi oikeastaan onkaan noin niin kuin sosiaaliselta kantilta. Lähinnä päästiin aiheeseen sen jälkeen, kun ilmaisin hänelle kantani siitä että yleensä olen huomannut alkoholia nauttineiden ihmisten olevan keskimääräistä ekstrovertimpiä ja yleisestikin avoimempia.

Sitten päästiin siihen että puhuvatko alkoholia nauttineet ihmiset enemmän tiettyjä salattuja totuuksia julki helpommin päissään kuin selvänä. Minä ainakin olen huomannut tämän väittämän olevan täysin totta, ja onkin ollut mielenkiintoista seurata toisinaan sitä kuinka nämä sosiaaliset rajoitteet ovat murtuneet tulvavallin tapaan viinan nauttimisen seurauksena ja sen aikana. Alkoholin nauttiminen on myöskin selkeästi päästänyt valloilleen tietyissä yksilöissä sellaiset alemmuuskompleksit, tukahdetut tunteet ja toiveet monen muun asian lisäksi. Selkeästi yksilöllisiä suhtautumistapoja on kuitenkin tähän viinan tuomaan olotilaan niin monenlaisia, että täyttä varmuutta ei sellaisista tietyistä yleispiirteistä tietenkään voine sanoa, mutta omien huomioiden perusteella voidaan kuitenkin osoittaa että aika monilla seuraamistani tapauksista on kyllä ollut melko samanlaisia nuo reaktiot.

Ei siis ole minusta ollenkaan liioiteltua väittää, että totuuden asiasta kuin asiasta ainakin henkilökohtaisella tasolla saa siltä toiselta alkoholia nauttineelta. Jos siis haluaisi todella kuulla vaikkapa itsestään tai vähintään jostain yhtä tärkeästä asiasta todella spontaanit mielipiteet, niin tulisi sitten varmasti juottaa känniin se vastapelurinsa juuri siinä ja sillä hetkellä. Tällöin keskustelu ja sen taso olisi aidon rehellistä, eivätkä tietyt kulttuurillisesti ja tapakasvatuksellisesti opitut rajoitteet estäisi spontaania mielipiteenvaihtoa samaan tapaan kuin ne normaalissa arkielämässä usein tekevät.

Olen pitkään jo pohtinut tällaista käytännönläheistä koetta, jossa minut ja kaverini istutettaisiin yhden pöydän ääreen, ja pöydän keskelle avattaisiin viinapullo. Tämän jälkeen kaikki alkaisivat sumeilematta ottamaan siitä huikkaa ja vain jutustelemaan samaan tapaan kuin normaalistikin nousuhumalan salakavalasti kivutessa päihimme. Sitten ennen pitkää kaikkien sosiaaliset rajoitteet alkaisivat purkautumaan ja keskustelu alkaisi saavuttamaan sen tason mihin kokeellisessa mielessä pyrkisimmekin. Mielestäni se Brainiac-sarja taisi tehdäkin tästä asiasta jonkinlaisen kokeen, ja tulokset olivat vähän samansuuntaisia mitä odotinkin?

Toinen mielenkiintoinen semi-tieteellinen koe, vaikkakin se taitaa enemmän sukeltaa behavioristiikan ja yleisestikin psykologian alle on se klassinen Stanfordin vankilakoe, jonka toteuttamiseen olisin itsekin mielenkiinnolla osallistunut lopulta ihan kummalla puolella tahansa. Periaatteessa armeijassahan tämäntapainen koe sisältyi sen koko organisaation päivittäiseen elämään, ja itse kun vuoden palvelin niin periaatteessa olin ns. "vartijan" roolissa, enkä huomannut itselläni minkäälaisia julmia piirteitä kehittyvän tuossa ajassa vaikka tiettyä rajattua valtaa välillä olikin. Kenties tässä näkyikin se, että kun periaatteessa rajatonta valtaa ei ollut, niin tunsi ne oman "vallankäyttönsä" rajat ja pysytteli niiden sisällä, vaikka jotkut ylilyönteihin syyllistyivätkin tältä samalta pohjalta. Toisaalta kenties suhtautumiseen auttoi sekin, että itsekin oli ollut ns. "vangin" roolissa tuolloin, joten tiesi minkälaista oli olla sekä alaisena että sitten lopulta esimiehenä joillekuille.

Ja sitten tähän loppuun vielä sellainen ilmoitus, että en totta puhuen oikein tällä hetkellä keksi mitään kirjoiteltavaa taaskaan. Ajattelin pitää tästä säännöllisestä Bloginpidosta ainakin siihen asti vähän taukoa kunnes kauhistuttava syntymäpäiväni lähestyy. Arvioisin että sitten vasta siinä vaiheessa minulla on jostain aidosti asiaa, ja uskoisin että tämänkin blogin vähäisellä lukijakunnalla on muutakin tekemistä kuin tämän blogin lueskelu aina tasaisin väliajoin. Suoraan sanoen myöskin viimeaikaiset aiheet ovat olleet niin köyhiä, että nyt on aivan aidosti pidettävä taukoa jotta herkulliset aiheet voivat rauhassa marinoitua eivätkä tämän blogin jutut leipäänny samanlaiseksi Iltapäivälehtien senssipalstojen ja Pirkka-lehden lukijapalautteiden sisällykseksi niin kuin se on ollut viime aikoina.

Pidämme siis nimenomaisesti neuvoa-antavan pariviikkoisen tässä vaiheessa nyt, jonka ajaksi annan muutaman hyödyllisen harrastevinkin:

1) Menkää ulos
2) Älkää ylivelkaantuko - varsinkaan uhkapelailuissa
3) Raamattu oli täysin oikeassa naisten suhteen ?

2 comments:

Päätoimittaja. said...

no millos suoritetaan kyseinen viinapullokoe? Itse voin todeta yrittäneeni kyseistä koetta useinkin, mutta tieteelliseen kurinalaisuuteenhan tunnetusti kuuluu kokeen suoritus mahdollisimman monta kertaa tutkimustulosten laajuuden ja totuudenmukaisuuden takaamiseksi. Sen lisäksi olen huomannut ongelmaksi sen, ettei kukaan muista koetuloksia seuraavana aamuna. Tieteen vuoksi olen kuitenkin valmis yrittämään aina uudelleen ...

Dalleer said...

Selkeästi tuo kontrollihenkilö tarvittais' varmaankin mukaan pitämään koehenkilöiden reaktioista kirjaa sekä seuraamaan sen hetkistä puheenaihetta arkistointia varten.

Ja mitä tulee tuohon itse kokeeseen, niin se nyt olisi kyllä hyödyllistä pitää tässä jossakii vaiheessa, jos ei muuta enää keksi.