Monday, July 26, 2010

Jalkapalloa, Huligaaneja sekä huonoa säätä-

Oli pakko tulla vielä kirjoittamaan yksi kohtuullinen postaus ennen nukkumaanmenoa. Siitä tietää että tämä Blogin pitäminen on muuten ihan suhteellisen vakaalla pohjalla, kun alkaa tuntemaan psykosomaattista kipua tai jotain vastaavaa kaipauksen tunnetta joka kerta kun ei ole pariin päivään mistään kertoillut.

Mutta joo, aloitetaan:

YLLÄTYS-YLLÄTYS! Taas sataa!

Itselläni on täällä nyt noin kaksi viikkoa oleskeluaikaa vielä jäljellä, ja totta puhuen ilmat ovat olleet aivan suoraan jostain reväistyjä ihan alusta alkaen. Muutamat ihan lämpimät ja aurinkoiset päivät ovat tulleet toisinaan vastaankin, mutta yleisilme on ollut kovin sateinen.

No, sehän ei kuulemma ole tämän kaupungin sääolosuhteiteet huomioonottaen mitenkään erikoista. Sinänsä on kumminkin tuntunut oudolta että täällä on nyt pitkästä aikaa ollut näinkin sateisia ja apeita jaksoja kaikkialla sekä koko ajan. Suomessa taas on saatu nauttia ihan kivoista helteistä, jotka minä itse taasen olisin mieluiten kokenut myös täällä. Mutta minkäs teet- väärä lomakohde tämä on sinänsä ollut.

Kävin kuitenkin kirjastossa tuossa eräs päivä. Olen käynyt tuolla kaupungin pääkirjastossa tasan kerran ennen viimeisintä visiittiäni, ja sekin oli varmaan silloin kun olin viisi. Ehkä hauskin piirre sen lisäksi että koko kirjasto oli todella moderni ja sen yhdellä virkailijamiehellä oli todella runsain mitoin tatuoidut kädet, niin myös ihan standarditason hyvin varustettu kahvila sijaitsi samassa rakennuksessa. Eli pystyt kävelemään kahvilan puolelta sutjakkaasti takaisin kirjojen pariin vain muutaman askeleen päähän jos tosiaan niin haluat tehdä. Jäätelöitä tai nesteitä et kuitenkaan saa etkä saanut tuoda sitten itse kirjaston puolelle, sillä kaikki isin ja äidin pikku nassuthan tietävät että lopulta kumminkin se kioskilta ostettu jäätelötuutti lörtsähtäisi epämukavasti suoraan sille ainoalle painokselle maailmanhistoriaa käsittelevää huipputeosta taikka sitten kenties ihan muuten vaan sulaisi pitkin lattioita. Asiaa saattaisi myös pahentaa se jos tämän sääntöjä rikkovan perheen mukana löntystelisi lemmikkikoira, joka kenties omilla ruumiintoiminnoillaan aiheuttaisi lisää pahennusta kirjaston yleiselle ilmeelle. Siksipä on kai turhaa todeta etteivät myöskään lemmikit saa tulla kirjastoon.

Mitä nyt itse valikoimaan tulee, niin voitakoon kai sanoa lyhyesti että elämäni on lyhyt ja mielenkiintoisten kirjojen lista on aivan liian pitkä. Kävin kuitenkin kävelemässä tuon kirjaston lävitse ja löysinkin erään varsin mielenkiintoisen käännösteoksen nimeltä "1001 filmer du måste se innan du dör" Steven Jay Schneiderin alkuperäisesti kirjoittamana.

Luin sitä pitkän aikaa kirjastossa ja sen ollessa kaikista uusin versio tuosta opuksesta, jossa kansakuntaa neuvotaan auliisti etsimään käsiinsä ja katsomaan ne kaikki 1001 elokuvaa jotka tämän filmikriitikkorypäksen mielestä kaikkien tulisi nähdä ennen kuolinpäivää. Mutta siis kannessa oli edesmenneen Jokerin, eli Heath Ledgerin naamakuva siitä Batman-elokuvasta. Siitä siis tunnistatte tuon viimeisimmän version, vaikka luultavimmin elokuva-alan markkinavoimat julkaisevatkin siitä uuden painoksen tuotapikaa varmaan jo ensi vuonna.

Mutta, ajattelin myös vähintään yhtä pitkään kuin tuota opusta luinkin että se olisi kiva lainata. Lähinnä pääasiallisesti siksi halusin lainata sen, että se oli a)mielenkiintoinen sekä b)koska sen lainaamalla olisin samalla oppinut vähän enemmän Ruotsia näinkin mielenkiintoisen teoksen kautta. Sain kuitenkin tietää että periaatteessa tuon teoksen sai lainata vain noin pariksi viikoksi, enkä olisi sitä kuitenkaan sitten ehtinyt aikatauluni huomioiden mitenkään lukea täydellisesti loppuun.

Minun on siis myönnettävä että kun päädyin takaisin majapaikalleni niin tilasin tuon kirjan alkuperäiskielellä luonnollisesti mutta äärettömän lopullisesti täysin omakseni. Vaikka en enää usein haluaisikaan ostaa kirjoja, niin kieltämättä nyt kyllä pomppasi mielenkiinto aivan uusiin sfääreihin tämän kautta. Samalla mietin että elokuvia olisi varmaan melkoisen mielenkiintoista opiskella jonkinlaiselta akatemiselta näkökantilta katsottuna, mutten tiedä että olisiko moinen mahdollista kotipuolessa- tiedän nimittäin että ainakin tässä kaupungissa olisi.

Seuraavaksi asiaksi on kuitenkin kai otettava hieman viimeaikaisten kaupunkikohtaisten asioiden pohdintaa. Selvisi nimittäin että kun täällähän on ollut meneillään tuo kansainvälinen nuorison jalkapalloturnaus, eli Gothia Cup, niin parisen päivää sitten ainakin IFK Göteborgin joku joukkue ja minulle toistaiseksi tuntematon joukkue olivat vissiin jotenkin ottaneet yhteen.

Tämä oli sikäli vähän pelottava uutinen, että olen huomioinut kaupungilla viime päivinä paljonkin noita sinivalkoisiin IFK Göteborgin kannattajaporukoihin sonnustautuneita henkilöitä kaupungilla. Mietinkin itsekseni että jos he ovat tulossa seuraamaan joitain matseja, niin silloin varmasti paikalle on saapunut joku toinenkin porukka ihan samat pahat mielessä myöskin.

No, tosiaan yöllä tai illalla nuo eri köörit olivat sitten ottaneet vissiin yhteen tuolla kaupungilla. Enempää en tiedä, mutta kiitänpä jälleen itseäni siitä etten ollut siellä pöyrimässä silloin niiden matsien aikaan.

Nyt kuitenkin lähden nukkumaan. Kello on taas aika paljon sekä yöuneni ovat oudosti viime aikoina lyhentyneet tasaisin väliajoin entisestäänkin. Kohta ei varmaan ehdi nukkumaan kuin kaksi tuntia yössä että kerkeää ihan aamuksi jonnekin ja sitten iltapäiväksi taas toiseen kohteeseen.

No comments: