Saturday, October 28, 2006

The great storm (part deux)

No nyt ne helvetilliset syysmyrskyt sitten iskivät. Toistaiseksi mitään kovinkaan isoa ei ole tapahtunut, vaan esim. Espoossa oli jo aikamoinen tuuli kuulemani mukaan. Uutisten mukaan myrskyn pitäisi iskeytyä tänne itäiselle Uudellemaalle, jossa ikävä kyllä nyt värjöttelen Kauhavan sijaan, aamuyön tunteina. No chances of me getting any sleep - for a while.

Juon tässä samalla Lidlin tarjoamaa jauhekahvia: en ole moneen vuoteen koskenutkaan tavalliseen erään ikävän talvilomalla sattuneen incidentin takia n. 5 vuotta sitten, vaan nyt on pakko saada hiukan jotakin potentiaalisesti rauhoittavaa. Luulisin kuitenkin tämän kahvin vaikutuksen, tai ainakin potentiaalisen sellaisen, olevan puhtaasti psykologinen: Lidlin jauhekahvit eivät nimittäin sisällä kofeiinia.

Televisio näytti tänään muutaman ihan kohtuullisen leffan, sillä onhan perjantai: 28 Days Later ja From Dusk till Dawn räsähtivät ruutuihin about samoihin aikoihin. FDTD minulla on jo DVD:llä, ja olen sen nähnyt useampia kertoja, joten valitsin tämän ensimmäisen katseluvaihtoehdon. Se ei kyllä todellakaan ollut yhtä hyvä kuin FDTD, mutta eipä se nyt niin täydellisen huonoksikaan mennyt. Anyway, tämä TEDL on Brittien oma versio amerikkalaisten serkkujensa Zombie-elokuvista: ainoa ero niissä on se, että TEDL:n "Zombit" eivät ole kuolaavia epäkuolleita, vaan pikemminkin jonkun apinalajin kantaman viruksen toimesta "raivopäiksi" muuttuneita ihmisiä (jotka lähinnä sylkevät verta ja yrittävät purra) . Ulkonäöltään nämä Brittiläisen raivopäät eivät oikeastaan eroa kovinkaan paljon amerikkalaisista vastineistaan, vaan jatkavat verisen goren perinnettä aina kiirestä kantapäähän.

No, elokuva alkaa melkein siitä, kun Batman: Begins - elokuvasta (ainakin toivottavasti) tuttu Cillian Murphy herää nakuna sairaalasta. Kaveri seilaa pitkin autioituneen Lontoon katuja, ja häntä sitten tietysti jahdataan epäkuolleiden toimesta. Tätä ennen kuitenkin alkukohtauksessa raivohullut simpanssit päästetään vapaaksi tartuttelemaan humaanien eläinsuojelijoiden toimesta: pidänkin kyseisiä apinoita ainoina elokuvan oikeasti ällöttävistä olennoista, sillä tunnen syviä antipatioita kyseisiä eläimiä kohtaan - valitettavasti. Elokuva on kuitenkin vaikuttavasti kuvattu, ja tämä taas ilmenee lähes autioilla ympäristöillä pitkin Brittein Saaria. Sivilisaatio ja järjestys on todella kuollut, ja jäljelle ovat jääneet vain satunnaiset eloonjääneet sekä laumat raivopäisiä pureskelijoita. Myös musiikki elokuvassa toimii, luoden avaran mutta aavemaisen ja tyhjän ilmapiirin pienen ihmisryhmän liikkuessa pitkin lähes tyhjää brittilandiaa.

Elokuva on kuitenkin ainakin tällaisten elokuvien genreen tutustuneelle liian ennalta-arvattava: monet esim. George Romeron ohjaaman trilogian elementit ovat aivan liian hyvin edustettuina.Tämä tietty ennalta-arvattavuus latistaakin elokuvaa heti siitä vaiheesta aina loppuun asti, ja se jättää loppua kohden entistä enemmän juonen omituisuuksia selittämättä. Tämä teos ei kuitenkaan ole missään nimessä huono, vaan ihan mukavasti tehty pätkä, josta varmasti syvällisimmät Zombie-fanaatikot löytävät mm. yhteiskunnallista kritiikkiä aina ihmisen perusluonteen syvällisemmistä tutkiskeluista lähtien. Kannattaa katsella tämä pätkä, sillä se on kuvaukseltaan paikoitellen todella erinomainen, ja sen tunnelma kyllä säilyy koko elokuvan ajan.

Nyt kuitenkin aion jättää tämän päivän kirjoittelun tähän, ja yrittää saada hiukan unta menemällä sänkyyn pyöriskelemään. Kunpa tyttöystäväni olisi tuossa sängyssä, tai kumpa minä olisin tyttöystäväni sängyssä Kauhavalla. Either way, I'd still feel a lot happier.

Myrsky yltyy, joten huomenna nähdään että miten kävi.. Stay tuned and don't fear the reaper.

No comments: