Wednesday, March 01, 2006

Tenttien sietämätön turhuus (piinapenkin lievä huijaus)

No tänään kävin koululla.

Luvassa olisi pitänyt olla 15:00 alkava yhteiskuntaopin tentti , joka ei todellakaan mennyt lähinnä järjestyksen puolesta ihan nappiin. Ensinnäkin yhteiskuntaopin ex-opettajani nimim. "JV" oli ilmeisesti unohtanut kokonaan saapua paikalle ja olikin muodikkaasti myöhässä n. 30 minuuttia.

Sitä ennen kävelin ympäri koulua ja yritin etsiä jotakin mitä tehdä: kuitenkin yritykseni jäivät lähinnä kansliassa käyntiin ja "Skittles" karkkien ostoon. Huomasin myös varsin pelottavan muutoksen toisen kerroksen aulassa - Linnankoski-sedän kuva oli poistettu ja tilalle oli asetettu omituinen nykytaideväännös ! Mein Gott ! Pyhäinhäväistys !

Toivuttuani järkytyksestä yksi (psykologian ja uskonnon) opettaja jopa tervehti minua: sentään joku tunnisti minut koko sakista kahden viikon poissaolon jälkeen.

Odoteltuani koulun pohjakerroksessa tentin alkamista paikalle valui suhteellisenkin vähän väkeä: listassa taisi olla n. 14 nimeä joista 6 saapui paikalle. Istuskelin heidän kanssaan käytävällä ja odottelin JV-sedän saapumista paikalle. Samalla kertailin varsin hataraa tietämystäni tentin sisällöstä lukien vihkojen muistiinpanoja viime vuodelta (!) . Yhdessä vaiheessa pohjakerrokseen saapui omituinen "pälvikaljuinen setämies" joka yhtä seikkaa lukuunottamatta olisikin aivan hyvin voinut olla JV: tämä kaveri oli nimittäin hiukan liian nuori. Hihittelin kyseiselle täysin tuntemattomalle ukkelille joka pyyhälsi ympäri käytäviä olkalaukku tiukasti kädessään.

No , sitten JV vihdoinkin saapui: istuuduimme vanhoille Porvoon Suomalaisen yhteislyseon aikaisille pulpeteille tuonne vähintäänkin kellarillisia olosuhteita muistuttavaan kammioon. En suoraan sanoen tiedä , että miten koko tenttiin olisi pitänyt valmistautua kuin tietenkin lukemalla: teknisistä seikoista ei ollut siis tietoakaan. Ainoa tieto kuitenkin oli että tentti kestäisi 15.00 - 20.00.

Meille jaettiin pieni valkoinen paperi jossa luki enigmaattinen yhteiskuntaopin kysymys: itse sain kysymyksen kauppatavaran virheestä kuluttajasuojalain puitteissa. Pyrin luonnostelemaan konseptipaperille jotakin omaperäistä ja asiatarkkaa vastausta - JV kuitenkin yhtäkkiä päätti lähteä ulos koko tapahtumasta ja poistuikin yhteensä kymmeneksi minuutiksi: ihmettelin hieman tätä manööveriä.

Palattuaan takaisin JV alkoi haastattelemaan meitä siitä , miltä tuntui olla "koulunsa lopettanut": selvästi JV osui oikeaan kysyessään että kuinka moni omasi "ajankäytöllisiä ongelmia" nyt kun lukuloma pyöri ja elämä oli lyöty totaallisesti risaiseksi. Hymyilin kireästi sillä kaksi viime viikkoa olivat kuluneet oikeastaan täysin päinvastaisessa linjassa: remuamista , sekoilua , elokuvia , yms.

Tämän jälkeen "virallinen tentti" alkoi: kukaan meistä ei ilmoittautunut korottajaksi. Ihmetys nousi siinä vaiheessa , kun selvisi että jos oli ilmoittautunut (ilmeisesti mappi-ö:n) kautta korottajaksi , niin silloin opettaja ei missään nimessä saanut auttaa suullisissa kysymyksissä ! Ai kauheeta ! Hmm , tietenkin olisin voinut JV:n absenssin aikana vain vohkia kysymykseni tiedot repuista jotka olisivat teoriassa voineet sisältää tarvittavat informaatiot.. Mutta se oli ilmeisesti sivuseikka.

Sen jälkeen alettiin puhumaan jotakin "pohjustavaa" Euroopan Unionista: toivottu suunta ei kuitenkaan tahtonut millään pysyä sillä JV ajautui pohtimaan Lidlin muovikassin statusarvoja sekä sitä että ottaisinko minä (??) yhteyttä YO-sensoreihin lisäpisteiden toivossa. Kysymykseksi nousi myös se , että saisiko takin josta puuttuu kokonaan hiha palauttaa kauppaan jos hiha olisi kadonnut jo ostoa tehdessä.

Saimme kuitenkin kaikki kysymykset jollakin ihmeen kaupalla hoidetuiksi: sen jälkeen JV alkoi jakamaan meille kaikenlaisia monisteita joissa pohdittiin muun muassa "Ranskan ja Ison-Britannian iskulauseita Toisen Maailmansodan jälkeen". Odotin vielä vähintäänkin että JV neuvoisi meidät "Värnäsen korjaamolle".

Noh , tämä fiasko päättyi puoli kuusi: kaikkien ihmetykseksi kello kahdeksaan ei todellakaan jaksettu istuskella.

Mitäkö tämä nyt sitten todisti ? Että kohta ja pian tuleva ex-lukioni järjestää aivan todella sekoja tenttejä joissa ei loppujen lopuksi tehdä mitään järkevää. Tämä on itse asiassa toinen kerta kun tämäkin tapahtuu: viimeksi sain kokea turhan tentin syksyllä kun eksyin A-englannin tenttiin. Siellä vietin kaksi tuntia jonka aikana sain tehdä yhden monisteen ja vastata kahteen suulliseen kysymykseen: minun oli myös tarkoitus oppia siellä jotain.

Tarinan opetus: tentit ovat täysin epämääräistä territooriota ainakin minulle enkä aio enää koskaan osallistua niihin.

No comments: