Thursday, September 15, 2005

Kun kurssit eivät enää riitä

Tämä vuosi on pääasiallisen koulutyönsä päättäville koulussani huonoa aikaa mitä oppikirjoihin tulee. Sattuu nimittäin olemaan niin että opetushallitus on vähintäänkin järjettömyyden puolelle menevällä päätöksellään keksinyt oppilaitoksiimme uuden opintosuunnitelman melkeinpä äskettäin. Tämä suunnitelma muuttaa kurssien kuin kurssien sisältöä hiukan ja samalla myös vaatii uudet oppikirjat. "Helvetin hyvä päätös" , sanon minä.

En voi tajuta että mitä vikaa vanhassa opintosuunnitelmassa sattui olemaankaan. Onhan sitäkin opiskeltu 'vasta' vuodesta 1994. Minulla ei tosiaankaan ole valittamista , uskokaa tai älkää. Mutta nyt kuitenkin on niin että se on päätetty vaihtaa. Olisin kiinnostunut kuulemaan opetushallituksen perustelut siitä miksi tämä vaihto tarvittiin ja miksi se tarvittiin juurikin nyt.

Aamu-televisiossa jokin aika sitten haastateltiin asian tiimoilta opiskelijaa joka esitti tuolloin väitteen kuinka oppilaitoksissamme opiskelevien kirjoihin menee koko siellä opiskeltavan ajan n. 600 euroa. Oikea summa voi helposti ylittyä aina sinne tuhannen euronkin puolelle , nimittäin , satun tietämään jo nyt että itseltäni on mennyt enemmän kuin tuon summan verran rahaa kirjoihin. Ennen nämä jatkuvat rahamäärien menetykset vuodesta toiseen pyrittiin esim. ehkäisemään sisarusten kesken jättämällä kirjoja aina ylemmällä tai alemmalla vuosikurssilla olevien käyttöön. Niinkuin voi varmasti tehdä 'jo' seuraavana vuonna mutta vielä kaksi vuosikurssia minun jälkeeni joutuu hankkimaan monia kirjoja uuden opintosuunnitelman mukaan. Huonoimmassa asemassa ovat nyt ne joille on jäänyt alkupään kursseja suorittamatta sillä uudistushan alkaa nyt koskemaan pääasiallisesti ensimmäisen vuoden opiskelijoita. Minua henkilökohtaisesti uudistus tulee myös koskemaan , tosin hyvin pienissä määrin. Onneksi.

Yleensä on myös ollut tapana myydä koko opiskeluaikansa kirjat edellisille opiskelijoille. Täten varat jotka ovat menneet kirjoihin ovat pysyneet kohtuullisuuden rajoissa sillä niitä on aina voinut ostaa hyväkuntoisina ja käytettyinä niiltä jotka ovat jo kyseisen kurssin suorittaneet. Nyt muutama kurssi ei tule tähän enää kykenemään puhumattakaan meistä jotka nyt jättävät suurimman osan opiskeluistaan taakse keväällä. Aion tunnustaa että tälläkin hetkellä etsin systemaattisesti opiskelijoita koulustani jotka eivät ole käyneet vanhan opintosuunnitelman alkupään kursseja. Pyrin myymään heille lähes ilmaiseksi kaikki kirjat mitkä vaan on mahdollista myydä pois sillä loput jotka eivät mene kaupaksi päätyvät paperinkeräyslaatikoihin. Ikävä kyllä.

On selvää että en koskaan saa myytyä kaikkia kirjojani pois. Suuri määrä jää vielä ylitse ja ne joudutaan heittämään pois. Tähän asiaan oikeastaan liittyykin eräs varsin omalaatuinen tapaus joka osoittaa niin opetushallituksen kuin oman oppilaitoksenikin järjettömyyden kurssikirjojen valinnoissa. Nimittäin viime vuonna vanhan opintosuunnitelman mukaisessa terveystiedon "ykköskursissa" vaadittiin oppilaitoksessamme juuri markkinoille ilmestynyttä uutta kirjaa. Ostin sen ja läpäisin kurssin. Nyt kuitenkin vaaditaan jälleen uusi kirja terveystiedon ykköskurssiin sillä se on "alkupään kursseja" ! Sanoisin että tuo oli jo aika älytöntä. Onneksi kuitenkin jotkut ovat valmiita kiertämään näitä sääntöjä.

No comments: