Tuesday, September 22, 2009

Vanhat lelut

Heräsin tänään jostain kumman syystä ajatellen Yanoa. Kyseessä ei suinkaan ole hilpeän eksoottinen ex-tyttöystäväni nimi Boliviasta tai Perusta, vaan pikemminkin muistaakseni 1990-luvun lopun ns. "interaktiivinen lelu" lapsille. Sitä minulla ei kyllä koskaan ollut, mutta muistan Yanon jostain syystä sen televisiossa esitettävien mainosten perusteella. Älkää myöskään kysykö, että miksi ajattelin ilmeisen sattumalta Yanoa tänään, älkääkä myöskään vaivatko päätänne sillä, että miksi helvetissä aion nyt kirjoittaa tänne puhtaasti muistipohjaisen kokemuskerronnan jostain lastenlelusta. Kenties olen tosiaan tulossa hiljalleen hulluksi, ja tällaisten asioiden laajempi itsetutkiskelu ja suurentelu ovat olennainen osa sitä prosessia.

No kuitenkin.

Yanohan oli karvainen, mutta epäilemättä suhteellisen ystävällisennäköinen "interaktiivinen lelu, kuten sitä nykyään kutsuttaisiin. Kyseisen lelun funktio oli ilmeisesti opettaa lapsille lukemista ja laskemista, sekä myös sen ohella kertoa jonkinlaisia tarinoita ja satuja. Tätä Yano-hahmoa ohjailtiin muistaakseni jonkinlaisesta kaukosäätimestä, joka tuli sen mukana. Muuta en sitten kyseisestä lelusta enää muistakaan. Kaikki on muu on 1990-luvun lopun hämärävuosien syvän sumupeitteen alaisuudessa. Muistelisin erehdyttävästi, että serkuillani olisi ollut tällainen Yano silloin joskus, vaikkakaan en kyllä muista että missä vaiheessa. Heistä molemmat ovat kuitenkin minua about 3-4 vuotta nuorempia, että sen puoleen kai jonkinlainen ajankohta voidaan määrittää. Tässä on muuten kuva siitä Yanosta, katsokaapa jos tunnistatte sitä edes etäisesti jostain tuon ajan mainoksesta.

Siitäpä tuli muuten mieleeni eräs toinen, hiukan päättömämpi lelusarja. Kyseessä on "Bathroom Buddies"-niminen kloonisarja leluja, jotka oli ilmeisesti johdettu jostain saman aihepiirin mainstream-lelusarjasta omaksi vielä enemmän vessahuumoria hyödyntäväksi keräilysarjaksi. Vaikka en mikään lelufriikki olekaan, niin näihin törmäsin kerran nettiä selaillessani. Ilmeisesti siis kyseessä on sekä leluja sekä keräilykortteja sisältävä tuoteryhmä, johon liittyy kaikenlaisia vessahuumoria sisältäviä kivan sivistyneitä juttuja. Vähänkö nuo olisivat olleet tärkeitä statussymboleita pikkulapsena.

No comments: