Sunday, September 10, 2006

Recycler

Tässä päivänä eräänä matkustelin junalla kotoa Kauhavalta Helsinkiin, kun junaan oli valitettavasti eksynyt harvinaisen omituinen tapaus. Tämä mieshenkilö oli selvästi eksoottisemmasta päästä, pälvikaljulla ja harvinaisen halvoilla aurinkolaseilla varustettu kiharatukkainen kaveri. Jos hän ei olisi ollut tällaisessa ympäristössä, niin olisin hyvinkin voinut kuvitella moisen kaverin myyvän kalaa Ateenan torilla.

Hah, no juuri sieltähän tuo oli tänne lentänytkin. Tämä kovaääninen Kreikkalainen mies oli ilmeisesti lähtenyt Vaasasta Helsinkiin, ja nyt sitten oli meidän kaikkien iloksemme sijoitettu samaan junaan sekoilemaan omiaan. Tämä kovaääninen kaveri alkoi puhumaan takanani istuvalle Virolaiselle opiskelijalle, ja vieläpä todella pistävällä nationalistella korostuksella. Hän jauhoi kolme tuntia asiaa siitä, kuinka Kreikkalainen kulttuuri ja yleinen sivistys oli tämän planeetan korkeinta mahdollista elämää - koskaan. Hänen mukaansa Euroopalla ei olisi yhtään mitään, mikäli Kreikkalaiset ottaisivat kaiken antamansa pois. Huvittuneena kuuntelin hänen tarinoitaan, ja välillä kyllä teki mieli kysäistä, että mitähän nationalistista paskaa kyseiselle miekkoselle olikaan oikein syötetty.

Asiaa tuli niin Neuvostoliiton avaruus-ohjelmasta, filosofeista, ruoasta, Eurooppalaisista kielistä kuin sitten Vironkin itsenäisyydestä. Minua moinen ilmestys lähinnä ihmetytti, ja samalla huvitti, kuten aikaisemmin totesinkin. En ole nimittäin vähään aikaan tavannut niin ideologisesti yksipuolista, oikeastaan jopa maailmankatsomukseltaan täysin sokeaa ihmistä. Tämä oli siis harvinaista herkkua, jota voisi aivan helposti verrata esim. nk. "tulipalokommunistiin" taikka sitten äärimmäisen vannoutuneeseen natsiin.

Nyt kuitenkin jätän tämän keskustelun tähän, ja lähden haukkaamaan hiukan raitista ilmaa..

No comments: