Monday, September 11, 2006

Mielipiteeni 9.9.2006 Smash Asem - tapahtumasta

Tämä Kiasman ja sen lähiympäristössä käydyn pienimuotoisen järjestyshäiriön selvittelystä on vähintäänkin tullut aikamoinen juttu. Itse en tietenkään tapahtumaan ihan omankin (varsin vahvan) itsesuojeluvaiston perusteella mennyt, vaan jotakin voin minäkin yksityisenä kansalaisena siitä sanoa.

Lähtökohtahan oli ilmeisesti se, että tämä "Smash Asem" - järjestö tjsp. oli ilmoittanut jo ihan alkuun haluavansa aiheuttaa sekasortoa Helsingin kaduilla. Tätä sanomaa ruokki heidän kotisivuillaan samaisen julistuksen yhteydessä esiintyvät valokuvat erilaisista kansainvälisistä mellakoista. Selvää oli myös se, että kun tällaisesta tapahtumasta uskallettiin näinkin avoimesti ilmoittaa, niin tietysti virkavallan tuli reagoida vahvimmalla tavallaan: käsittääkseni varsinkin pohjoismaisten valtioiden muistissa on vuoden 2001 Göteborgin mellakat, jossa niin julkista kuin yksityistäkin omaisuutta tuhoutui huomattava määrä. Ilmeisenä virheenä tuolloin oli se, että poliisi ei reagoinut kyseiseen "rauhanomaiseen mielenosoitukseen" tarpeeksi ajoissa riittävällä voimalla. Suomessa ei selvästikään haluttu toistaa tätä Göteborgin virhettä, ja täten tietysti varustauduttiin asianmukaisella voimalla, ottaen huomioon mieltäänosoittavien anarkistien maineen. Se seikka, mikä varmasti myös lisäsi potentiaaliseen mellakkaan varustautumista, oli se tieto että yleensä kaikenlaisissa anarkistien tapahtumissa poliisia on tarvittu - eikä ihan syyttäkään.

Kun nyt alkutilanne on tällainen, missä ilmoitetaan nk. "heti kättelyssä", että mielenosoitus ei tule olemaan väkivallaton, ja ottaen huomioon anarkistien maineen, niin voidaanko tätä poliisin varustautumista todella liioitella ? Mielestäni niin ei voida tehdä, sillä tapahtumaan tiedettiin ilmaantuvan myös anarkistisia elementtejä ulkomailta tukemaan tätä sekasorron harjoittamista. Poliisi siis varautui kaikkeen.

Kun mielenosoitus sitten alkoi, niin onneksi varsinaista ja laajamittaista mellakkaa ei onneksi syntynytkään. Selvästi anarkistit olivat aliarvioineet poliisin toimet, ja huomattuaan poliisin suurehkot turvajärjestelyt, uskoisin että moneltakin taisi jäädä halut riehumiseen sikseen. Pieniä joukkoja kuitenkin alkoi rähisemään paikalla heti virkavallan huomattuaan. Poliisi ilmeisesti sulki katuja paikalla, ja pyrki pitämään koko Smash Asem - tapahtuman yhden suljetun ringin sisässä. Se mikä kuitenkin vaikeutti asiaa, oli mm. tapahtumalle täysin ulkopuolisten päätyminen ringin sisälle. Tämä nyt tietysti on valitettavaa; kuitenkin otettaessa huomioon, että meneminen tapahtumaan joka aika varmasti äityy väkivaltaiseksi, on hiukan arveluttavaa ylipäätäänkään. Tarvitseeko mennä nk. "keskelle tulta", kun tietää väkivaltaisuuksien puhkeavan aivan vuorenvarmasti ? Mielestäni tällaisessa tapauksessa ei ainakaan kannattaisi mennä lähellekään aluetta, jolla aivan varmasti tullaan aiheuttamaan häiriöitä, ja sekaan joutuminen on todennäköistä.

Nythän on ollut paljon keskustelua myös siitä, että oliko poliisi neuvotteluyhteydessä kyseisten anarkistien johdon kanssa. Poliisia on syytetty siitä, että se ei käyttänyt keskusteluyhteyttään, vaan jyräsi päälle. Mikä tulee tässäkin tapauksessa ottaa huomioon, on se että käsittääkseni kyseisillä anarkistien johtohahmoilla ei välttämättä ole mitään käskyvaltaa koko joukkoon. Ei siis ole mitenkään varmaa, ettäkö koko epämääräinen ryhmä olisi totellut millään tavalla. Anarkismiin ei käsittääkseni kuulu mitenkään minkäänlaisen esivallan tottelu - ja tuskinpa tässäkään tapauksessa omia oltaisi kuultu.

Huomasin myös muutamissa tapahtumaa kuvaavissa videopätkissä, että monet rähinöitsijöistä aivan tahallaan provosoi poliisia mm. lyömällä heitä mellakkakilpiin ja huutelemalla asiattomuuksia. Tämän jälkeen kuitenkin on sitten valitettu, kuinka mielenosoittajia pidätettiin mukamas ilman minkäänlaista näyttöä yms.

Näin loppukommentiksi totean, että en voi tajuta poliisin varustautumista kohtaan osoitettua kritiikkiä, ottaen huomioon että tapahtuman oli tarkoitus olla sen järjestäjienkin puolesta jo väkivaltainen. Käsittääkseni tällaisissa tilanteissa ei voida ottaa riskejä, ja mikäli paikalle eksyy tapahtuman ulkopuolisia, niin itseään saa ikävä kyllä syyttää, mikäli selvistä varoituksista huolimatta sinne päätyy.

1 comment:

Tapio Laakso said...

-Göteborgissa poliisi hyökkäsi mielenosoituksiin osallistumaan tulleiden kimppuun ennen kuin yksikään mielenosoitus oli ehtinyt alkaa (Hvitfeldtskan koulun piiritys).

-Kritiikkiä poliisin toimintaa kohtaan on aiheuttanut lähinnä se, että poliisin toimet kohdistuivat merkittävissä määrin ulkopuolisiin ihmisiin. Kannattaa lukea silminnäkijäkuvaukset YLE:ltä ja Hesarista.