Friday, September 01, 2006

Porvoon tuomiokirkon tuhopoltosta

No kylläpä on taas ollut hyvinkin mielenkiintoinen päivä.

Kuten tiedätte, tänään luettiin tuomiot Porvoon tuomiokirkon tuhopolttoon osallistuneelle "kolmikolle". Päätekijä, jonka nimeä en aio tässä sen kummemmin mainita, oli minulle jokseenkin yllätys.

Opiskelin vielä jokin aika sitten Linnankosken Lukiossa, jonka kirjoilla kyseinen henkilö taisi olla silloin, kun olin toisella vuosikurssilla jokin aika sitten. Hänen "opintonsa" tuossa laitoksessa ei tainnut muistaakseni kestää kovinkaan kauaa, sillä siinä vaiheessa kun olin lukion toisella, niin hän vasta aloitti siellä. Minulla oli tuolloin muutamia kursseja joissa hän myös oli, ja nyt tarkemmin ajatellen, muistan muutamia kovinkin häilyviä asioita hänestä. Minulla on nähkääs jonkinlainen tapa muistaa toisinaan vähäpätöisimpienkin kokemusteni yksityiskohtia, ja tänään kun sitten kuulin pääsyyllisen nimen ja näin kuvankin niin tein lopulliset johtopäätökseni.

Olin juuri lopettanut suurimman urakkani Linnankoskessa kirjoitusten jälkeen keväällä 2006, kun tuomiokirkko paloi. Viimeinen kerta ennen paloa, jolloin kyseisessä kirkossa kävin, oli abiturienttivuoteni joulujuhlassa. Kieltämättä uutiset kirkon poltosta olivat aika hämmentäviä, sillä yleensähän täälläpäin sellainen touhu on ollut kovinkin harvinaista. Totta kai kävi mielessä myös pientä spekulaatiota mahdollisista tekijöistä.

Mitä nyt kyseisestä päätekijästä muistan, niin hän oli jokseenkin ihan tavallinen nuori mies kyseisessä paikassa. Hän oli jopa mielestäni suhteellisen älykäs, enkä suoraan sanoen voinut muutama tunti sitten asiasta kuultuani uskoa häntä osalliseksi. Nyt kuitenkin vasta kuulin, että hän oli myös soittanut jonkinlaisessa bändissä. Tämän bändin edustama musiikillinen genre ei kuitenkaan välttämättä liity mitenkään kyseisen kolmikon motiiveihin - huolimatta median suuresta paisuttelusta.

Käsittääkseni tämä tuhopoltto tehtiin alkoholin vaikutuksen alaisuudessa, joka taitaa selittää enemmän kuin tarpeeksi motiivista. Kenties tämä oli jopa puhtaasti hetken mielijohteesta tehty teko, jota nyt tietysti saattoi tavalla tai toisella siivittää myös henkilöiden negatiivinen asenne kirkkoa kohtaan. Ikävää on kuitenkin se, ainakin pääsyyllisen imagolle, että hän on suhteellisen avoimesti kertonut tutkineensa mm. Norjassa tapahtuneita kirkonpolttoja. Tämä tietty yhdistetään siihen, että hän oli jonkinlainen saatananpalvoja, joka raskaamman musiikin "alaisuudessa" suoritti tekojaan. Näin asia ei välttämättä kuitenkaan ole, vaan kuten aikaisemmin totesinkin, niin alkoholin holtiton käyttö saattoi jo itsessään olla tarpeeksi poistamaan nuoren miehen estot. Nämä ovat kuitenkin kaikki omia mielipiteitäni, ja siten tuskinkaan vastaavat minkäänlaisia virallisia lausuntoja asiasta.

Minusta on kuitenkin ikävää, että näin pääsi tapahtumaan. Varmastikin tämäkin tragedia oltaisiin voitu estää pienellä järjenkäytöllä, ja varmasti mukana taisi olla myös aimo annos täyttä tietämättömyyttäkin. Tällaisessa tapauksessa katson kuitenkin omalta kannaltani tuomion olleen aivan oikeutettu, sillä loppujen lopuksi isoista ja pienistäkin virheistä joutuu maksamaan karvaankin hinnan.

Luin tässä muutamia pääsyytetyn lausunnoista kertovia otteita, ja minusta niissä kyllä paistaa läpi edelleen tuo sama suhteellisen rationaalinen ja rauhallinen katumus. Teot ovat perusteltuja, vaikkakin itseisarvoltaan todella typeriä. Sain ainakin kyseisestä henkilöstä juuri tällaisen älykkään ja perustelevan luonteen omaavan kuvan aikoinaan. Harmillista sinänsä, ettei näitä lahjoja voitu käyttää johonkin huomattavasti parempaan, kun käräjäoikeuden penkillä väistämättömän tuomion pätemiseen.

No comments: