Monday, July 18, 2005

Sunlight , daylight , twilight... We'll be here all night long.

HUOM: sisältää rankkoja spoilereita.


Tuli tässä eräänä päivänä katsottua varsin omituinen , mutta kieltämättä onnistunut elokuva.

Parasta siinä oli se etten omannut aavistustakaan siitä mikä elokuvan todellinen nk. "homman nimi" olisi kunnes vasta se sitten alkoi tunkeutumaan sisään näköhermoistani. Satuin nimittäin näkemään elokuvan "from dusk till dawn" (suom. "hämärästä aamunkoittoon") . Elokuvassa sattuu olemaan myös tämä George Clooney ja tietenkin Quentin Tarantino , joka on pikemminkin tunnettu ohjaajana ja käsikirjoitettajana. En ole kuitenkaan kummankaan osaan pettynyt. Päinvastoin.

Elokuvan tarina kulkee aluksi kahden pankkiryöstäjän kannoilla. Nämä Geckon veljekset ovatkin aika ilkeää porukkaa ainakin minun makuuni sillä heti melkein ensitöikseen he ampuvat sheriffin tämän tullessa ulos posliiniselta valtaistuimeltaan. Sen jälkeen huolto-asema räjäytetään ja seksuaalirikollinen Richard Gecko sattuu epähuomiossa hieman leikkimään panttivangilla ja lopputuloksena onkin hiukan.. "verta lakanoissa". Hahmojen välinen dialogi on selvää Tarantinon mustan huumorin sävyttämää kiroilua ja ilkeää kuittailua.

Seuraavaksi Geckot päättävät ottaa panttivangeikseen papin ja hänen lapsensa. Matka alkaa hiljaisesti taittumaan kohti Meksikoa josta ilkeät veljekset ovat päättäneet löytää paratiisinsa pankkiryöstöstä vapautettujen varojensa avulla. Richard Gecko silmäilee pappis-perheen 16 - vuotiasta tytärtä ilkeä kiille silmissään ("did you mean what you said back in the shower ?" - "what did I say ?").

Matka jatkuu Meksikoon josta löytyy sopivasti autiomaan keskeltä baari. Tämä "Titty twister" - juottola tarjoaa koko väelle jos jonkinlaisia nautintoja mm. alastomien naisten ja halvan Tequilan merkeissä. Tähän asti olen odottanut elokuvan jatkolta jonkinlaista rikostarinaa jossa "jokin asia menisi pieleen". Elokuvan kannesta bongasin myös Selma Hayekin nimen , joten odotin jonkinlaista romanttista käännettä elokuvan loppupuoliskolle myöskin. Kuitenkin , satuin erehtymään pahan kerran nimittäin seuraavassa hetkessä elokuvassa aletaan lahtaamaan baarissa notkuvia vampyyrejä vaikka millä mitalla !! Voin todeta , että tämä täysin tuulesta temmattu juonenkäänne ihmetytti minut hiukan enemmän kuin tarpeeksi.

Koko "vampyyri" - juonenkäänteestä ei saatu minkäänlaisia ennakkovaroituksia. Se vain tapahtui Selma Hayekin esittämän epämääräisen tanssijattaren saapuessa paikalle. Loput elokuvasta pyöriikin tuon jälkeen lähinnä baarista pakenemisen ympärillä jokaisen roolihahmon kuollessaan vuorollaan.

No joo , elokuvan kuitenkin pelastaa aika vahvasti sen ensimmäinen puolisko joka on Tarantinon työtä , kuten ole todennut. Vaikka toisen puoliskon juonenkäänne on epäilemättä aika yllättävä ja ensinäkemältä helvetin typerä , niin jotenkin sen pystyy sulattamaan ilman sen kummempaa valittamista ja kiroilua. Voihan.. ne vampyyritkin sitten hyväksyä niin kauan kun ensimmäinen puolisko elokuvasta meni noinkin hyvin , olen ajatellut tuon jälkeen.

Toisin sanoen , suosittelen elokuvaa. Se ei ole huono sillä vaikka jotkut teistä eivät sulattaisi ensimmäisen osan muuntautumista vampyyri-splätteriksi , niin toinen puolisko pelastuu vain ja ainoastaan ensimmäisen osan käsikirjoittajan ammattitaidon ansiosta. Kiitokset Tarantinolle , siis. Ja voin muuten todeta senkin , että tämä luomus pääsi "vampyyri-splätteri" - elokuvien hyvien tuotosten listalleni.

Annan tästä kunnianosoituksesta elokuvalle itsekin hyvän arvosanan ja "hanki tämä heti vaikka myymällä mummosi" - leiman. Sitä eivät monet elokuvat saa , muistakaakin se.

No comments: