Sunday, February 14, 2010

Shiny happy people

Täytyy sanoa että tuo elokuva Tropa De Elite iski kyllä rankkuudellaan pitkästä aikaa. Nyt olen puolestani kiinnostunut näkemään vähän samaa aihepiiriä sivuavan pätkän nimeltä Cidade De Deus.

Tropa De Elite on elokuva Brasilian Sotilaspoliisin erikoisjoukoista, jotka kirjaimellisesti käyvät sotaa huumekauppiaita vastaan Rio De Janeiron Faveloissa, eli isoissa slummeissa. Ongelmana on vaan se että poliisi on ihan yhtä paha kuin se rosvokin, eli hyvän ja pahan raja on pysyvästi häilyväinen - jos sitä nyt koskaan on ollut olemassakaan.

Elokuva on erittäin väkivaltainen ja jotenkin täynnä erinäisiä turhautumia ja niiden purkautumisia eri tahoihin ja ihmisiin. Eräs asia jota mietin pitkään leffan katselun jälkeen oli se että muuttiko se äärimmäisen kova ja epäinhimmillinen koulutus nuo tuohon joukkoon valitut poliisit kiduttaviksi ja väkivaltaisiksi tappokoneiksi, vai olisiko se ollut sitten niin että se mitä he kokivat sen koulutuksen aikana oli vain periaatteessa katalyytti sille mitä myöhemmin sen koulutuksen jälkeen tapahtui. Oliko tuo porukka jo jotenkin valmiita sekoamaan ja tekemään noita asioita ilmankin sitä koulutusta, vai syntyikö lopullinen varmuus sitten vasta sen jälkeen?

Tavallaan haluaisin ajatella että leffassa on perimmiltään kyse siitä että eri asteittaiset pahat ihmiset tekevät erittäin pahoja asioita toisilleen. Ihmisiä suorasti tai epäsuorasti tappavat huumekauppiaat tappavat kiduttavia ja tappavia poliiseja. Välillä pari huumeriippuvaista nuorta kuolee joko välienselvittelyissä taikka sitten poliisi/huumekauppiaat tappavat jonkun. Huumekauppaa rahoittavat kuitenkin erinäiset tavalliset ihmiset, jotka pitävät sen pystyssä ostaessaan näiden välittäjien tuotteita. Aika pirullinen noidankehä.

BOPE-erikoisjoukoista jäi sellainen älytön natsipoliisin jälkimaku suuhun. He saivat tappaa, kiduttaa ja pidättää ihan kenet vaan. Varmaan tappoivat paljon vääriä tyyppejä kidutuksen ohellakin. Jotenkin tuntui siltä kaikesta että eipä niitä tuonkaan ongelmapesäkkeen pulmia ratkaistaisi kokonaisuudessaan tai pelkästään niiden huumekauppiaiden eliminoimisella, vaan tielle jäisi ja jää aivan helvetisti täysin viatontakin sakkia. Eli millä hinnalla tuolla nyt sitten lopulta soditaan "huumeita vastaan", kun kumminkaan se ei ole sota jota voidaan koskaan käytännössä voittaa?

Tosiaankin siis ajatuksia herättävä leffa tämä. Muutenkin erinomainen suoritus Brasilian elokuvateollisuudelta, joka on kuulemma aika pienten piirien juttu noin kokonaisuudessaan.

No comments: