Monday, November 07, 2005

Kateuden konkreettinen arvo

Seuraavissa postauksissani aion jutella hieman muutamista varsin kiinnostavista persoonista joita olen viimeisten vuosien aikana saanut tuntea. En kieltämättä voi sanoa ettäkö olisin nyt jälkeenpäin mitenkään iloinen heidät tavattuani ja 'tunnettuani' , mutta voinpahan näin miehekkäästi todeta että onpa sekin tullut tehtyä.

Varsinainen syy kuitenkin seuraavaan tekstiin on haluni pukea viimeisten vuosieni ajatukset sanoiksi muutamista henkilöistä jotka olen tuntenut ja näin jälkeenpäin hyvinkin kieroiksi todennut. Oleellisena osana näihin henkilöihin tietenkin liittyy heidän syvä kateutensa minua kohtaan jota he eivät kuitenkaan vihoissaan ole koskaan uskaltaneet näyttää suoraan.

Ensimmäinen tapaus josta tulen käyttämään salanimeä "FG" on kaiketi se suurin ihmetyksen aihe ollut minulle jo vuosia. Hän on minua n. 4 - 5 vuotta nuorempi mieshenkilö johon sain ensikontaktin erään nimeltämainitsemattoman internetin keskustelupalstan kautta. Aluksi hän ei vaikuttanut mitenkään vihamieliseltä tai muutenkaan ilkeältä tapaukselta puhumattakaan kateellisesta. Juttelimme toisinaan milloin mistäkin jonka jälkeen varsinainen kontaktimme tapahtui kauppojen muodossa. Hän nimittäin halusi ostaa minulta konsolipelin jonka olin hänelle valmis myymään. Jo tuolloin FG:llä oli jonkinlaisia kontakteja tulevaan tyttöystävääni joka melko avoimesti ystävystyi FG:n kanssa.

Myin FG:lle pelin jonka hän tuli henkilökohtaisesti noutamaan. Valehtelematta tuona päivänä kohtasin nuoren , iältään n. 12 - 13 vuotiaan nuoren pojan joka minut nähtyään oli kovinkin hiljainen. Hän ei ollut läheskään yhtä puhelias kuin internetissä käytävien keskustelujen aikana vaan "hoiti tehtävänsä" ja meni kotiin. Suhteeni syveni myös tuolloin tulevaan tyttöystävääni jonka kanssa FG:llä oli hyvät välit. Saattaisin jopa arvella , että FG:llä ja tyttöystävälläni oli aivan normaali ystävyyssuhde siitä huolimatta että ensimmäisillä kerroilla FG oli käyttäytynyt todella epäilyttävästi ja selvästi esittänyt tyttöystävälleni "kovempaa kuin onkaan" sen lisäksi että valehteli ikänsä heti kättelyssä.

Tyttöystäväni , nyt jälkeenpäin saatujen lausuntojen mukaan , puheli minusta aika paljonkin FG:lle. FG pyrki saamaan aikaiseksi kuvan itsestään vanhempana ja älykkäänä mieshenkilönä sillä sellaisen käsityksen hän oli minusta saanut. Hän mm. vertasi ulkonäköään tunnetun pelisarjan päähahmon ulkonäköön joka sai kaiketi tyttöystävänikin epäilemään. Tarkoituksena oli selvästi herättää tyttöystäväni kiinnostus häntä kohtaan. Tyttöystäväni saatua selville että olin itse asiassa tavannut FG:n nousi kiinnostus siitä että puhuiko FG totta. Kerroin täysin omien kokemusteni pohjalta sen miltä FG näytti tuona päivänä. Tyttöystäväni ei niinkään ollut ihmeissään saatuaan tietää että FG:n kuvailu itsestään ja minun kokemukseni eivät käyneet yhteen. Tämän jälkeen tyttöystäväni kertoi "kuvailustani" FG:lle itselleen.

FG:n reaktio oli jokseenkin arvattavissa. Alkoi väistämätön päteminen siitä kuinka hän oli kasvanut ja muutenkin miehistynyt eikä "ollenkaan näyttänyt siltä miltä minä olin hänet silloin kuvaillut". Tällöin tyttöystävälläni , FG:lle ja eräällä kolmannella henkilöllä oli meneillään sivuprojekti jossa FG pyrki aktiivisesti tyttöystäväni suosioon vähättelemällä tätä kolmatta henkilöä. Myöskin noihin aikoihin aloimme käymään erilaisiin historiallisiin tapahtumiin liittyviä väittelyitä FG:n kanssa tyttöystäväni "suorassa näköpiirissä". Ulkoisesti FG näytti täydellisesti jopa pitävän minusta , mutta oli selvää että sisällä hän selvästi alkoi vihaamaan minua siitä yksinkertaisesta syystä että olin tulevan tyttöystäväni silmissä suositumpi kuin hän. Yksityisissä keskusteluissa tyttöystäväni kanssa FG jopa halveerasi minua kovinkin ikävin sanakääntein joita hän ei kuitenkaan koskaan uskaltanut esittää minulle suoraan.

Mitä tyttöystäväni ja FG:n väliseen suhteeseen tulee , on selvää että FG halusi tyttöystäväni ihan alusta alkaen. FG:n kertomien mukaan hän omasi isoveljen sekä pikkusiskon mutta muita kavereita hänellä ei oikeastaan ollutkaan. Enkä varsinaisesti ihmettelekään jos hänen "selän takana" tapahtuva mielipiteittenvaihtonsa kattoi hänen julkisen elämänsä toimintatavat ja ystävyyssuhteiden muodostamisen myös.

Seuraavan kerran myin jälleen yhden konsolipelin FG:lle. Tapasin hänet pihallani toistamiseen enkä oikeastaan huomannut mitään eroa hänen fyysisessä olemuksessaan. Ilmoitin asiasta tulevalle tyttöystävälleni jonka jälkeen FG:n pätemiset saivat kunnon vauhtia alleen.

Tämän jälkeen FG alkoi käyttäytymään entistä enemmän "herrasmiesmäisesti" ja pänttäsi kirjoista valtavia määriä toista maailmansotaa käsittelevää materiaalia saadakseen jonkinlaista painoarvoa minua vastaan. Muutamaan kertaan hän mm. esiintyi aivan toisena henkilönä keskustelu-palstassa jossa kävimme mutta jäi siitä kuitenkin kiinni. Olen varma että se ei ole ollut ainoa kerta kun näin on käynyt. Tietenkään konkreettisia todisteitahan ei ole.

Joka tapauksessa FG avautui tulevalle tyttöystävälleni minusta oudon avoimesti. Vaikka hän ei oikeastaan muuta osannutkaan tehdä kuin halveerata minua niin hän kuitenkin luotti tyttöystävääni tarpeeksi. FG:llä oli koko ajan takanaan huomattava "näyttämisenhalu" joka loppua kohden keskivaiheiden ohella kulminoitui minua vastaan. Oli selvää että FG oli ihastunut tyttöystävääni ja nyt halusi nolata minut tyttöystäväni silmissä ja näyttää kaikin tavoin kypsemmältä kumppanilta. Se mikä kuitenkin paistaa tästä strategiasta selvästi läpi , on se että tyttöystäväni ei koskaan ollut nähnyt FG:tä oikeasti. Siten FG:n ainoa turva olikin luoda jonkinlainen yltiömaskuulinen kuva itsestään sillä hänen ja minun käsitykseni eivät tietenkään käyneet yhteen. FG jatkoi selkäni takana halveeraamista ja "puhumista" tietäen että hän ei tuskinkaan koskaan tapaisi tyttöystävääni.

Kehitys jatkui. FG todisti enemmän ja enemmän kypsymättömyyttään eri tavoilla koko vuoden ajan erästä toista mieshenkilöä kohtaan hänen osoitettuaan kiinnostusta tyttöystävääni kohtaan huonoin seurauksin. FG väitti "ottavansa selvää" tästä mieshenkilöstä hänen kiinnostuksenosoituksensa jälkeen. Ilmeisesti FG pyrki jollain tavalla pelottelemaan miehen pois tyttöystäväni luota sillä FG olikin jo todennut suoranaisesti tälle mieshenkilölle että tyttöystäväni oli "hänen".

Aikaa kului. Minä ja tyttöystäväni virallistimme suhteemme. FG tämän kuultuaan muuttui kovinkin hiljaiseksi ja selvästi oli suutuksissaan sen kuultuaan siitä huolimatta että toivotti meille onnea. Tämä oli selvästi vähintäänkin karvas teko hänelle. Sen jälkeen kontaktimme häneen katosi joksikin ajaksi.

Tämän jälkeen FG otti tyttöystävääni yhteyttä ja alkoi jälleen solvaamaan minua kesällä 2005. Itse suutuin tästä kovinkin paljon sillä olin jo jonkin aikaa ollut selvillä FG:n tyylistä puhua minusta selän takana negatiivisia asioita. Kirjoitin hänelle emailin jossa enemmän tai vähemmän tyhjensin koko "paskan" (lue: tunnevarastoni hänestä) tuohon viestiin. Ilmoitin sen enempää kiemurtelematta että jos hän kerran vihasi , halveksi , paheksui ja ylenkatsoi minua , niin parasta oli että ilmaantuisi paikanpäälle ottamaan minusta mittaa. Tätä oli tapahtunut jo muutaman vuoden ajan , joten päätin selvittää tilit kerralla. Vastausta ei tullut kuten ei ole edellisilläkään kerroilla kun olen enemmän tai vähemmän asiallisesti vaatinut häntä ilmaantumaan "asioita selvittämään". Tämän jälkeen FG:stä ei ole kuulunut yhtikäs mitään.

Yhteenveto


FG:ssä ei tosiasiallisesti ole välttämättä mikään totta. Luultavasti hän on nykyisin n. 15 - 16 vuotias mutta fyysiset ominaisuudethan ovat täysin tuntemattomia edelleen. Myöskään hänen perhetaustaansa ei ole tullut vahvistusta vaan kaikki jäävät hänen lausuntojensa varaan jotka eivät minun mielestäni ole täysin vedenpitäviä olleet koskaan. Kuitenkin se mitä hänestä voidaan sanoa on että hän omaa harvinaisen kateellisen mielenlaadun jonka tyydyttääkseen hän on mitä varmemmin valmis valehtelemaan tai muuten kiertämään totuutta luodakseen kuvan itsestään henkilönä jollainen hän ei välttämättä oikeastaan edes ole.

Myöskin hänen tapansa puhua asioista selän takana kaikille muille paitsi asioiden kohteelle itselleen tekee hänestä kovinkin ikävän persoonan. Loppujen lopuksi hän kuitenkin näyttää olevan kykenemätön kohtaamaan vihaamansa/halveksumansa ihmiset ja tyytyykin puhumaan näistä pahaa selän takana sillä se on ainoa asia mihin hän kykenee. Uskonkin hänen valehtelevan hyvinkin pitkälle ulkonäöstään ja muista fyysistä ominaisuuksistaan ja välttävän suoranaista henkilökohtaista kontaktia kulissien sortumisen pelossa.




No comments: