Saturday, October 23, 2004

Viinin jumala.



No niin , tänään puhutaankin hiukan muusta kuin katalista sotasuunnitelmista ja öisistä aktiviteeteista Etelä-Suomen laitumilla. Nimittäin , tänään puhutaan nimenomaan tuosta herrasta yläpuolellani. Ja ei , kyseessä ei ole juopunut isoisäni teekkaripilan jäljiltä ikuistettuna patsaaksi vaan ihkaoikea taruolento.

Juu , nimittäin Roomalaisten "viinin jumala" , Bacchus.

Kyseinen herra sattuu olemaan Roomalaisten versio Kreikkalaisten samaisen tarkoituksen jumalasta nimeltään Dionysos. Tosin , Dionysos taisi olla pikemminkin myös teatterin , mysteerien , ja sen iänikuisen viinin jumala kaiken muun lisäksi. Eli Roomalaiset "liittivät" Kreikkalaisen Dionysoksen omaan kulttuuriinsa - siten meillä on nyt Bacchus. Lähinnä tämä Bacchus tässä on myös toiminut viinin "hyvien puolten" edistäjänä sekä kaikenmaailman juhlien "suojelijana" Roomalaisessa jumalatarustossa.

Kerrotaan , että Bacchus tykkäsi juhlia aikalailla. Hän piti suuria "bacchanalia" - kestejä (kuulemma muistuttivat myös orgioita aikalailla) joissa juotiin pää täyteen , tanssittiin , ja niitä kutsuttiin nimellä "uskonnolliset viinifestivaalit" taruston puolella. No , kyseinen hahmo myös jotenkin edisti Kreikkalaisen ja Roomalaisen satiirin - tuolloin suositun teatterimuodon - nousua.

Yksi tärkeä ero kuitenkin minun tutkimuksissani Bacchuksen ja Dionysoksen välillä on. Nimittäin tämä Dionysoksen kantama "Thyrsos" - sauva. Kyseinen sauva omasi kuulemma kävyn sauvan päässä ja kokonaisuudessaan symboloi ihmisen kahta ominaisuutta; viisautta sekä inspiraatiokykyä. Bacchuksella tuommoista ei ollut , mutta joissain kuvissa se on usein esiintynyt joko viinilasi kädessä (big surprise) viinirypäleet ympärillään taikka sitten pantterintaljassa (!) jotka ovat tämän herran "trademark" - kamaa. Tosin harvemmin olen nähnyt sitä pantterintaljassa.

Bacchuksen kannattajat "palvoivat" jumalaansa (tai palvovat , jos joku nyt sitä tohtii vielä palvoa) suurilla kulkueilla ja tansseilla joissa osaanottajat pukeutuvat/naamioituvat "maan ja hedelmällisyyden edustajaksi". Eli aika pervoa touhua..

Bacchus on myös ollut eri maalareiden/kuvanveistäjien mielestä hyvinkin erinäköinen. Osa on tehnyt kyseisestä jumalasta irstaan näköisen lihavan äijän , kun taas toiset ovat tehneet siitä kovinkin miehekkään ilmestyksen. Toiset taas ovat keksineet sille vuohen sorkat , ja toiset pitävät kyseistä tyyppiä täysin Androgyyninä olentona. Siispä tulkintoja on monia , mutta kaikkiin niihin liittyy se että Bacchuksella sattuu olemaan mukanaan joko viinitynnyri/viinilasi täynnä sitä itseään/viinirypäleitä/pantterintalja (?) yms. Pienenä huomiona , että esim. Michaelangelo piti Bacchusta juuri sellaisena hiukan irstaanpana ilmestyksenä.

Bacchusta pidetään myös eräänlaisena sivilisaation, lain , ja rauhan "ystävänä" joissain piireissä. Eli kaikenkaikkiaan jonkinsortin "sosiaalisen käyttäytymisen" suurena johtohahmona , vaan muistakaas että se on kuitenkin ensiksi "viinin jumala" ja tätä kaikkea muuta humaania kamaa sitten vasta toiseksi. Bacchuksen isä oli muuten Jupiter , ja äiti Semele.

Ps , hmm..."Bakkanaalit" - sanan alkuperä taidettiin tässäkin pohdinnassa nyt selvittää...if you ever wondered...

Ja huomenna taas jotakin epäasiallista tämän kaiken yleissivistävän jutustelun tilalle..

















No comments: