Sunday, April 10, 2005

Napoleon on kadonnut.

Katselin tuossa äsken elokuvaa missä kaksi äijää talutti ulos suuren joukon historian "hahmoja" ilmeisesti 80-luvulle puhelinkopista. Sieltä tuli sitten Mm. Beethoven , Jesse James , Sokrates , Tsingis Khan , Napoleon sekä Dr. Freud. Siinä sitten nämä kaksi äijää , tai pikemminkin nuorta poikaa pistivät kaverinsa vahtimaan Napoleonia , joka yhdessä vaiheessa sitten katosi. Napoleon meni laskemaan vesiliukumäkeä tai jotain..

Luulenpa , että paikallisesta mielisairaalasta löytyisi ainakin puolet noista kyseisistä tyypeistä jos oikein tarkkaan etsittäisiin. Ja paikallisista mielisairaaloista puheenollen , tiesittekös että täällä meillä Sipoossakin itseasiassa oli ihan oma mielisairaalansa vuoteen 1999. Tämä legendaarinen "Nikkilän mielisairaala" on varmasti tuttu nimi monellekin pääkaupunkiseudun asukille , ja kuulemma erityisesti Helsingissä Sipoo , tai pikemminkin Nikkilä "tunnistetaan" mielisairaalastaan.

No joo , olen saanut kuulla todella ikävän absurdeja juttuja itsestäni silloin kun vielä asuin Nikkilässä. "Jaahas , Nikkilässä.. Se kertookin sinusta paljon" , eräät nais-ihmiset totesivat kerran kauan sitten ilmeisesti ilkeällä vitsillä. Tosin , no , minäkin nauroin koko kyseiselle vitsille tuolloin. Nikkilän mielisairaalan "ex-alue" muuten sijaitsee itäisessä jokipuistossa , jota kuulemma nyt aiotaan ruveta muuntamaan jonkinlaiseksi keskiluokan asuinalueeksi , muuten.

Olen kuullut , että Nikkilän mielisairaalassa oli mitä oudoimpia henkilöitä potilaina , ja nyt onkin parasta antaa mennä muutama tarina heistä tähän väliin. Nimittäin , jokaisessa itseäänkunnioittavassa mielisairaalassahan täytyy olla se yksi henkilö joka luulee olevansa Napoleon. Nikkilässäkin oli oma Napoleoninsa , ja se en suinkaan ollut minä. Joten ei hätää.

Mutta , sitten oli eräs toinenkin ainakin Porvooseen asti kantautunut tarina Nikkilän sairaalaan 'prinsessasta'. Kyseinen prinsessa sattui olemaan aika omituinen tapaus , mutta todella kiehtovakin , siitä huolimatta. Tämä "Prinsessa" todellakin oli täydellisesti hierarkista elämäntyyliä noudattava nais-ihminen , sillä hän alkoi asettelemaan potilaitakin arvojärjestykseen ja suoraan sanoen piti noin 99 % muista potilaista täysin kelvottomina tapauksina. Hän vaati että aamulla hänelle tuotiin aamiainen sänkyyn , sekä hänelle kumarrettiin sitä tarjoiltaessa. Muutenkin koko naiselle piti kuulemma kumarrella.

Yksi suurimmista tapauksista jonkun mielisairaalan työntekijän työviikosta kesäisin saattoi olla se , kun "Prinsessan" piti lähteä käymään ulkosalla pois huoneestaan. Tätä "Prinsessan ulkoiluttamista" kuulemma edelsi valtavat valmistelut jottei muita potilaita olisi vahingossakaan edes viiden metrin lähistöllä kun tuo nais-ihminen kannettiin (aivan , luitte oikein) ulkosalle. Kuulemma muutaman muun potilaan ja hoitajan tuo nainen vaivoin hyväksyikin , mutta niitä taisi todellakin olla ihan yhden käden sormilla laskettava määrä kuulopuheista päätellen.

Kerran "Prinsessa" oli suuttunut , kun yksi toinen potilas oli mennyt liian lähelle hänen "kantotuoliaan" pihalla. Tämä potilas oli kyllä saanut pelätä henkensä edestä tuon naisen vihaa , kerrottiin.

Meille viime vuoden alussa näytettiin video Nikkilän mielisairaalan potilaiden taiteellisista saavutuksista. Eli , pääasiassa ne olivat siellä maalailleet ja piirrustelleet kaikenlaista kamaa vuosien saatossa ja nyt sitten kaiketi valtio oli päättänyt laittaa koko roskan näytteille kun kerran koko sairaalan aluekaan ei ollut enää käytössä. Erilaisia töitä oli monia laatikoita sillä parhaimmillaan potilaita koko sen pitkän historian aikana taisi olla lähemmäs 1000 (joten eiköhän tuonne mahtunut vaikka mitä taiteellista yrittelijää) . Siispä kyse oli valtavasta mielisairaalasta jonne kaikki pääkaupunkin seudun "sekopäät" suljettiin monen kymmenen vuoden ajan.

Monet teistä varmasti arvelevat , että minäkin olisin nyt sieltä joko poispäästetty (ei sieltä koskaan pääse pois !) taikka sitten avohoidossa oleva , tai pahimmillaan karannut tyyppi , eikös niin ? No , en perkeleessäkään ole , vaikka eräät naiset kerran väittivätkin että minut pitäisi sinne sulkea. Tuolloinkin muuten hieman nauroin heidän jutuilleen , sillä minusta tuollaiset vitsit eivät mitenkään sovi minuun. Hei , oli puhdasta sattumaa että satuin saapumaan Sipooseen ja asumaan Nikkilässä puolet elämästäni.

Nykyään asun eteläisessä Sipoossa joka saa pikemminkin vaikutteita Helsingistä sekä Porvoosta kun Nikkilä taasen.. Keravalta. En pahemmin käy Nikkilässä enää niin kokonaisvaltaisesti kuin ennen , mutta meno siellä näyttää olevan ennallaan.

No comments: