Saturday, April 02, 2005

Kuvia kadulla.

Hankin digikameran jokin aika sitten , kuten muistanette.

No , tällä hetkellä voin sanoa että kyseisellä kameralla on varmasti otettu lähelle 500 kuvaa. Olen ruvennut kuvaamaan kaikenlaista viimeisten kuukausien aikana. Minulta löytyy luontoa , autoteitä , kaupunkia , jopa Helsingin juna-asemaa ja muutamia aika huonolaatuisia otoksia junasta "näpsittyinä" Seinäjoesta sekä Lapuasta.

Porvoossa , varsinkin nyt keväällä , onnistuu saamaan aika erinomaisia otoksia ihan melkeinpä mistä vaan. Pyrin pitämään joinakin päivinä kameran mukanani koulussa , jottei mikään tärkeä tilanne pääsisi menemään ohitse jossakinpäin kaupunkia. Muistanette jokin aika sitten , kun näin kadulla rukoilevan miehen ? No , en halunnut sellaisen kuvausmahdollisuuden menevän sivu suun enää toiste , ja siksi päädyin tähän ratkaisuun.

Eräänä päivänä kävellessäni keskustasta sillalle (sille , jonka päältä kulkee sadoittain autoja per päivä) näin sen vieressä olevan alikulkutunnelin sisällä hahmon. Kyseisellä miehellä oli toisessa kädessään keltainen muovikassi , ja yhtäkkiä hän päätti pudottaa sen kadulle. Hän jähmettyi minulle hetkellisesti omituiseen asentoon , ja tajusin että kyseinen mieshän taisi nk. "varjonyrkkeillä" siellä tuon tunnelin sisällä. Kaivoin kameran repustani ja otin kuvan.

Muutama päivä myöhemmin , ohitin taas tuota samaa siltaa ja huomasin jäätyneellä Porvoonjoella ihmisiä. Pilkkijöitä sen suuren kaksimastoisen laivan vieressä. Ilmeisesti , jää piti vielä tuolloin. Otin siitä kuvan.

Sen jälkeen , jatkoin matkaani kohti Kokonniemeä. Ennen nk. Porvoon McDonaldsiahan sattuu olemaan sellainen todella iso kerrostaloalue , tiedättehän ? Juu , päätin oikaista sen kautta ja pujottelin kerrostalojen lävitse. Etsin jotakin kuvattavaa.. En oikeastaan löytänyt mitään sellaista tilannetta joka olisi ollut jännittävää kuvata , joten otin muutaman nk. "geneerisen" kuvan tuon alueen kerrostaloista.

Nykyisin , tyhjennän digikamerani muistikortin kerran kahdessa päivässä. Sanoisin , että saan ne noin sata kuvaa kulumaan aika nopeasti jos oikein yritän. Myönnän kyllä , että useinkin kuvaamani tilanteet näyttävät usein paremmilta "mielessäni" kuin sitten oikeasti koneella. Minun täytyisi vielä yrittää jotenkin saada säädeltyä tuon kameran valoisuutta paremmin aina riippuen vuorokauden ajasta. Minulle kerrottiin , että jos etsii oikein nk. "taiteellisia" kuvia ja kuvakulmia niin olisi asiallisempaa melkeinpä kuvailla vanhemmalla järjestelmäkameralla.

Tuon neuvon sain eräältä neidolta koulussani. Kyseinen "Arja" sattuu myös ainakin oman tarinansa mukaan harrastamaan valokuvausta , ja sattuu olemaan samaa vuosikurssia kuin minäkin. Olen ainakin saanut sellaisen kuvan , että kyseinen naisihminen osaa asiansa näissä kuvaamisissa . Nyt Tuukan "virallisen poislähdön" jälkeen juttelen tämän kanssa joskus , ja kerran sitten tuli puhetta valokuvauksestakin. Hän ilmeisesti omistaa myös digikameran , mutta väittää edelleen normaalien järjestelmäkameroiden pystyvän parhaimpaan jälkeen kun pitäisi ottaa juurikin nk. "taiteellisia" kuvia. Olen saanut sellaisen kuvan , että kyseinen neito ottaa aika hienojakin kuvia , mutta enpä ole vielä nähnyt yhtäkään kuvaa tuolta kyseiseltä naiselta.. Vielä. Mieli kyllä tekisi nähdä niitä , koska omien sanojensa mukaan hän ottaa aika saman määrän kuvia kuin minäkin.

Aion muuten vielä tämän kuukauden puolella hankkia toisen muistikortin kameraani jotta saisin näille muille kuville ihan oman paikan mihin ne tallentaa. Eniten pidän myös yöllä kuvaamisesta , tosin olen huomannut että jälleen kerran yöllisiin kuvaussessioihin tarvittaisiin jotakin parempaa kuin se , mitä minulla nyt on laitteistona. Tai , ehkäpä kaikki edelleen onkin kiinni siitä , etten yksinkertaisesti osaa säätää kamerani valoisuutta korrektiin tapaan. Päädyn aina yleensä siihen , että kuvista tulee öisin todellakin aivan liian tummia näyttäen siltä , että todellakin olen kuvannut vähintäänkin kaapissa , joka täysin pilkkopimeässä huoneessa. Jollakin tavalla tuo valoisuus täytyisi nyt saada optimoiduksi , uskokaa tai älkää.

Toivoisin pääseväni syksyllä jollekin valokuvauskurssille , jotta ehtisin saada edes jotakin "virallisesti" paperille siitä , että minkämoisia kuvia saan otettua. Valitettavasti kuitenkin , noilla kursseilla (tai , kurssilla) käytetään järjestelmäkameroita ilmeisesti sen takia , että kaikkien kurssille ilmoittautuneiden tulisi myös osata kehittää omat tuotoksensa.

Syy miksi nyt päätin kirjoitella tällaisia , on se että aion lähteä tänäkin yönä hieman "kaupungille" kuvailemaan paikkoja. Kokeilen taas onneani erilaisten valoisuuksien kanssa , ja suoraan sanottuna "it gives me time to think" myös.


Huomiseen , toki.

No comments: