Sunday, January 08, 2006

Alien - quadrilogia

Katselin lävitse tuon Alien quadrilogy - boksin special editionit alienista (ensimmäinen osa) sekä aliensista (toinen osa) . Täytyy kyllä sanoa että se lämmittää sydäntä nähdä nämä myöhäislapsuuteni elokuvakokemuksien kruununjalokivi terävemmällä kuvalla ja lisätyillä kohtauksilla; voisi siis jopa sanoa että ne ovat erilainen ja yhtä kiinnostava kokemus edelleenkin.

Vaikka kaikki alien - trilogian kolme ensimmäistä osaa on katsottu läpi useampaan kertaankin , lähinnä minua kiinnosti tämän kokoelman tarjoama materiaali erilaisten tuotantodokumenttien , näyttelijä-, ja tekijähaastatteluiden muodossa. Voisin siis sanoa että maksamani n. 40 Euron hinta on ihan käypä rahasumma siitä mitä nuo ceedeet pitävät sisällään informaatiomäärässään.

Monet teistä varmasti huomaavat jotakin erikoista edellisen kappaleen aloittavassa lauseessa , joka puhuu alien - elokuvista nimenomaan trilogiana eikä missään nimessä neljää osaa kantavana sarjana. Miksi en ota lukuun vuonna 1997 valmistunutta "Alien: Resurrection" - pätkää ? Sanotaan että minulla on aikaisempien osien vannoutuneena fanina omasta mielestäni kovinkin painavat syyt sille miksi en laske sitä mukaan koko sarjaan.

Ensinnäkin , Resurrection kuluu sarjaan "jatko-osia jatko-osille joita ei olisi edes välttämättä tarvittu tehdä". Toisin sanoen , kuulun niihin faneihin joiden mielestä Alien - trilogia päätettiin ihan kunniakkaasti kolmanteen osaan ja oikeastaan sen kummempaa jatkoa ainakaan elokuvien muodossa ei olisi tarvinnut tehdä. Jos jatkaja olisi välttämättä tarvittu - olisi se mielestäni pitänyt olla jotakin kauan odotettuun Alien vs. Predator - projektiin viittaavaa täysin omalla , uudella juonella ja hahmoilla kuorrutettuna. Näin ei kuitenkaan käynyt , vaan suhteellisen ehjänä pysynyt Alien - trilogia sai jatkokseen aivan uudenlaisen teoksen joka siirsi perinteisen , jo vakiintuneen juoniasetelman aivan uuteen ja omituiseen ympäristöön. Tämä väkisinkin synnytti ajatuksen siitä kuinka 20th century Fox tuotantoyhtiönä oli langennut samaan kapitalistiseen voitontavoittelun noidankehään joka on synnyttänyt useille aivan käypille ja hyväksi havaituille elokuvasarjoille merkityksettömiä jatko-osia pelkän franchisen jatkamisen johdosta.

Uskon puhtaasti että Alien: Resurrection tehtiin sen periaatteella että vanhan fanipohjan raha pyörisi omaa kultareunustettua tietään elokuvayhtiön taskuihin; luultavasti leffapomot huomasivat että mitä Alieniin franchisena tulee , ei ollut vielä täysin lopussa. Täten tarvittiin edes hiukan uudempi toimintaympäristö ja jokseenkin merkityksetön , edellisten osien juonijatkumoa rikkova tarina aikaiseksi.

Monien mielestä Resurrection oli varmasti hyvä toimintaelokuvana hienoine erikoisefekteineen suhteellisen nuorekkaan näyttelijäkaartin siivittämänä. Kuitenkin aikaisemmat osat tunteva fani varmasti tajuaa sen miten uudempi osa rikkoo vanhojen osien jo kertaalleen perustettuja juoniasetelmia. Ihmettelen suuresti jopa sitä , että miksi Sigourney Weaver lupautui tekemään vielä yhden roolin Ripleynä noinkin hataran ja edellisille osille uskottoman perusjuonen äärellä. Kenties tässäkin oli kyse enemmän rahasta kuin mistään muusta - kuka tietää.

Käsittääkseni Alien: Resurrection ei ollut kovinkaan suuri menestys aikaisempien osien fanien keskuudessa. Olin jo toivovinani , että tuon jälkeen enempää Alien - elokuvia ei tehtäisi vaan sarja voisi hiljalleen alkaa elää ihan omaa elämäänsä sen laajan faniperustan käsissä. Muutama vuosi "viimeiseksi jäävän" Alien - elokuvan jälkeen sain kuitenkin kuulla sydänkohtaukseen verrattavia uutisia; Alien vs. Predator tulisikin pian löytymään myöskin leffahyllyistämme !

Molempien avaruushirviöiden yhdistäminen samaan elokuvaan oli ollut käsittääkseni märkää unta jo 1990 - luvulla - kuitenkin projektiin ei oltu syystä taikka toisesta ryhdytty Resurrectionin sijaan. Elin jopa siinä toivossa että AVP - elokuva saattaisi jopa luvata jotakin uutta ja parempaa sarjalle; kenties jopa ihan kohtuullisen lopun. Selvää kuitenkin oli , että Sigourney Weaveria ei tultaisi tässä projektissa näkemään hänen aikaisempien lausuntojensa perusteella joissa osallistuminen näiden kahden avaruushirviön kamppailuun valkokankaalla ei tullut kuuloonkaan. Pidin Weaverin lausuntoa ihan hyväksyttävänä perusteena vaikkakin tietty epäilys kohdistui siitä miksi hän oli ylipäätäänkään osallistunut Resurrectioniin joka rikkoi pahasti vanhaa (ja hyväksihavaittua) juonta. Epäilisin rahalla olleen jälleen kerran osansa tässäkin päätöksessä.

Optimismi AVP:n elokuvaprojektia kohtaan alkoi horjua pian sen jälkeen kun sain IMDB:n kautta tietooni että sen tulisi ohjaamaan Paul W.S. Anderson. Kyseinen "elokuvaohjaajahan" kuuluu siihen valkokankaan porukkaan joka ei oikeasti ole ohjannut yhtään hyvää elokuvaa edes yleisenkään mielipiteen näkökulmasta; tajusin myös tuolloin että AVP tulisi mitä todennäköisimmin epäonnistumaan niinkuin Mr. Andersonin aikaisemmat konsolipeleihin liittyvät filmatisoinnit (mm. Resident evil ja Mortal Kombat).

Ja niinhän siinä tietysti kävikin - jälleen kerran toimintaympäristö oli siirretty yllättävästi nykyaikaan (?!) aiheuttaen vielä hiukan lisää kiilaa vanhojen osien välille. Tämäkään tuskin oli pahemmin osunut elokuvan käsikirjoittajien mieleen , vaan rankasti alettiin kyntämään siitä mistä oletettiin saatavan parhaiten lipputuloja oheiskaman hintojen ohella. Lopputulos ei säväyttänyt minua enkä usko että kovinkaan moni muukaan sarjan fani oli enää onnellinen nähtyään pätkän. Myös Predatorin fanit ovat varmasti aivan oma lukunsa tässä farssissa.

Kun nyt AVP - elokuvan menestystä verrataan siihen minkälaisen suosion alkuperäinen AVP - sarjakuva sai , on tulos varmasti yllättävä. On myös ikävää nähdä miten AVP:n käsikirjoittajat olivat jälleen kerran vaihtaneet toimintaympäristön ja tarinan kokonaan aivan uuteen ympäristöön - jättäen resurrectioninkin oikeastaan aivan irralliseksi osaksi. Mielestäni AVP olisi aivan hyvin voinut jatkaa ensimmäisten osien tarinassa mukana - vaikkakin aivan uudella päähenkilöllä varustettuna. Mutta tätähän ei kuitenkaan haluttu tehdä - luultavimminkin rahallisen voiton kustannuksella.

Voisin tässä vaiheessa kutsua Alien: Resurrectionia koko sarjan hautakiveksi; se päätti huonolla tavalla hyvin päättyneen elokuvasarjan ja poiki vieläpä myöhemmin kauhean AVP - projektin joka myöskin epäonnistui. Toivonkin syvästi että yhtään enempää Alien - elokuvaa , puhumattakaan Predator - elokuvista , ei enää valmistettaisi edes pilkkamielessä sillä se todella oli vielä muutama vuosikymmen sitten todella arvostettu ja aidosti pelottava tieteiskauhun kulmakivi.

No comments: