Wednesday, June 29, 2005

Se mikä on hyvää , on huonoa.

Uskokaa tai älkää , mutta aion jälleen puhua musiikista.

Minun mielestäni , nimittäin , jokaisella mahdollisella kielellä ei pitäisi levyttää nk. "metal-musiikkia". Sama pätee myös rap - musiikkiin. Sillä on vain olemassa kieliä joihin sellainen kunnon ihmisten musiikki , kuten raskas mättö eivät sovi. Olen huomannut , että parhaiten se taitaa sopia kaikenlaiseen Saksankieltä muistuttavaan sekä tietenkin Englantiin , mutta en laskisi Suomea sellaiseksi kieleksi mihin se sopii kaikista parhaiten. Eli , on selvästi sellaisia kielikuntia mitkä ovat täysin sopimattomia muuhun kuin Jodlaukseen ja runonlausuntaan.

Ja kun tätä aihetta nyt miettii , niin epäilenpä että Mr. Sidewinder (A.k.a Kapteeni Amaterasu ja Smedjebackenin Gai-jin) taisi kerran muinoisessa RE-chätissä tiivistää tämän Englanniksi puhumisen aika hyvin. "Se vain kuulostaa dramaattisemmalta kun puhuu Englantia, " ukkeli totesi tarkasti. Ja tottahan se on.

Ja tämä dramaattisuushan on juuri yksi tärkeimmistä elementeistä erilaisia metal - musiikin tyylejä laulettaessa. Ei se saa olla mitään liian hiljaistakaan tavaraa mitä sieltä suusta tulee ulos. Mutta , no , se ei ole tämän postauksen päällimmäinen tarkoitus. Vaan , se , että Suomen kieli kuulostaa useimmissa alan musiikkia esittävissä yhtyeissä hieman.. Sanoisinko , typerältä. Muistan hieman huvittuneena kuunnelleeni muutaman vuoden takaista "Trio niskalaukausta" (vai mikä olikaan) mikä sitten uhosi koko raivollaan Suomeksi. Eipä silti , ihan hyvältähän se kuulosti verrattuna esim. tähän viimeisimpään Suomeksi heviä lauleskelevaan yhtyeeseen. Ai mistäkö yhtyeestä puhun ? No , tietenkin "Teräsbetonista". Se pistää minut nauramaan tyylillään.

Sillä , näissä muissa esimerkeissä näkee että vaikka sanoitukset ovatkin hieman uhoa sisältäviä ja Suomeksi , niin niihin on ainakin pistetty aikaa ja kärsivällisyyttä lopputuloksen aikaansaamiseksi. Tämä teräsbetoni - kieltämättä on voinut panostaa sisältöönsäkin - mutta nyt kolme biisiä kuunneltuani on kylläkin hieman vain naurattanut todella korneilla jutuillaan. En oikeastaan voi tajuta miten he voivat ulkonäöllänsäkään tukea juttujaan uskottavasti.

Tehän kyllä tiedätte , että minä pyrin olemaan kuuntelematta Suomenkielistä metallia ollenkaan. En vain pidä lauluissa esitetystä kielestä , niinkuin tiedätte. Tätä teräsbetonia en kuuntele ihan pelkästään sen takia että se on niin jutuiltaankin kuin muutenkin vain hieman suunpieliä nostattava kokemus.

Mitä taas tulee tähän yhteen Suomalaiseen bändiin... Mikähän sen nimi olikaan.. Hmm.. Ai niin , "kotiteollisuus". Niin. Heilläkin näyttäisi olevan niihin sanoituksiin panostettu ihan kiitettävästi muttei kuitenkaan tämä Suomenkieli niin innosta. Ikävä kyllä. Ja ajatelkaapa vaikkapa sitäkin , että minun mielestäni mm. Ranska kielenä ei sovi ollenkaan rap-musiikkiin vaan on aivan kamalaa siansaksaa. Siispä en pyri ainoastaan syrjimään Suomalaista heavy - musiikkia , vaan Ranskalainen "räppi" kuuluu myös inhottuihin kohteisiin.


Heippa !

1 comment:

Anonymous said...

Niin, tai seivästää kamelia kun jokilaivatkin on keksitty?