Tuesday, March 08, 2005

Tequila sunrise (part 2).

No joo , "I have to get my mind focused on other things now"..

Olen päättänyt aloittaa aivan uudenlaisen projektin että saisin jotakin tekemistä nyt kevääksi. "To get my mind focused on other things" , kuten sanottu. Nyt kun tuli sitten mieleen näitä eri "projektimahdollisuuksia" , niin yksi aivan erityisesti osui mieleen.

Noin vuosi sitten katselin kansainvälisen sotilastaitokilpailun , Erna RAID:in kotisivuja , ja siellä sitten osui silmiin kuva sen Suomalaisista osaanottajista. Tässä kyseisessä kuvassa (muistaakseni) vuodelta 2001 kyseisillä aktiivireserviläisillä oli päässään M/91 - kuvioinnilla varustetut nk. "Boonie-hatut".

Kaikille jotka eivät ole niin tähän alaan syventyneet , saanen huomauttaa että nämä "M/91 booniet" olivat aika varmasti räätälöityjä koko ryhmälle ihan tarkoituksella sillä Suomen armeijan intendentuuri (SAint) ei ole sisältänyt (sen tarpeellisuudesta tai tarpeettomuudesta huolimatta) minkäänlaista M/91 - kuvioinnilla varustettua Boonie-(helle)hattua varustekokonaisuuteensa. Kyseinen "Booniehan" on nyt suunnitteilla tähän uutukaiseen , M/05 - varustekokonaisuuteen ja ainakin aavikko-olosuhteisiin tarkoitetulla M/03 - "aavikkomaastopuvulla/hellepuvulla" on ollut oma aavikkokuvioitu hellehattunsa/Booniensa jo muutaman vuoden.

No , arvasin kyllä kuvasta että nämä hatut oli teetetty ihan varta vasten näillä kilpailuun osaa ottaville Suomalaisille. Myöhemmin pohdin , että missähän hatut olivat mahdollisesti teetetty ja lopuksi tulin siihen tulokseen , että ne olisi periaatteessa voitu vaikkapa teetättää kotona kahdesta eri syystä (eli mitään varsinaisia lupia ei valtiolta tarvittaisi , vaan nämä hatut olivat todellakin nk. "custom-made" , tarkoittaen sitä että ne oli varta vasten räätälöity/valmistettu näille kilpailijoille) .

Nimittäin , asiahan on sillä tavalla , että M/91 - maastopuku sekä noin 90 % koko M/91 - mallistoon kuuluvista maastokuvioiduista vaatekappaleista on valmistettu Finlaysonin nk. "Viking" - kankaasta. Käsittääkseni vanhemman malliston , nk. "M/62" - vaatetuksen kangas on myös Finlaysonin valmistamaa. Molempia näitä Finlaysonin kankaita saa ostaa muutamista ihan yleisesti kankaita esim. verhoiluun myyvistä liikkeistä. Itse huomasin tämän Finlaysonin M/91 sekä M/62 - kankaiden myynnin kyseisissä liikkeissä sen jälkeen , kun eräällä kerralla "toisissa asioissa" kyseiseen liikkeeseen osuessani huomasin pöydillä lojuneen isoja rullia juurikin tätä kyseistä "Viking" - kangasta. Myönnän , että "minulla on silmää tällaisille asioille" , joten tutkin sen kankaan läpikotaisin ja noin "silmä-määräisesti" ja totesin sen olevan aivan eksaktisti samaa kuin sekin , mitä puolustusvoimat käyttää M/91 - mallistonsa maastokuvioisissa vaatekappaleissa. Viking - kankaan vieressä oli sitten rulla vanhempaa M/62 - kangasta myös sitä tarvitseville.

No , nyt minäkin haluan sellaisen Boonien. Ja vieläpä M/91 - kuvioinnilla.

Olen päättänyt hankkia sitä kangasta , ja esitellä "päähine-ideani" eräälle kontaktilleni , joka voisi ehkäpä osata auttaa. Osaan juuri ja juuri ommella "hengenpitimikseni" (jos nyt silloinkaan) , ja tällaisen hiukan isomman projektin aloittaminen vaatii enemmän taitoa ompelussa ihan toisen luokan laitteidenkin kanssa kuin mitä osaan kuvitellakaan. Ensitöikseni sen kankaan hankkimisen yhteydessä minun on kuitenkin otettava selvää muutamista sen ominaisuuksista.

Nimittäin , M/91 - maastopukua kaupitellaan sen kankaassa olevan "infrapunasuojauksen" ansiosta todella kuvottavan isoon hintaan. Tämä vettä ja likaa hylkivä sekä "infrapunasuojattu" Finlaysonin M/91 "Viking" - kangas mitä PV:n puvuissa käytetään , voisi ainakin teoriassa olla samaa kuin se , mitä normaaleissa kaupoissa myydään. Niinpä , asia mikä minua eniten mietityttääkin , on se että onko näissä "siviilimarkkinoilta" ostetuissa kankaissa myös nämä ominaisuudet (eipä silti , en minä nyt "omassa käytössäni" niitä oikeastaan tarvitsisikaan ja vähiten juuri tätä "infrapunasuojausta" jonka oikeaa tehokkuutta on vähintäänkin arvosteltu aika ristiriitaisesti) ?

Tiedän nimittäin sen , että PV ei pese M/91 - pukujaan normaalisti. Koska maastopukujen kangas on mm. infrapunakäsiteltyä , "siviilipesuaineissa" esiintyvät vääränlaiset valkaisuaineet rikkovat kankaan infrapunakäsittelyn jollakin tapaa , ja sen seurauksena se voi haalistua kokonaankin pois vain muutaman pesukerran jälkeen. Siksi esim. varusmiehiä on kehotettu pesettämään maastopukunsa ihan varuskunta-alueella vaikka tuskinpa vuodesta toiseen palveluskäytössä olevissa M/91 - puvuissa enää mitään todellista suojausarvoa ainakaan infrapunaa vastaan on , jos nyt ylipäätään on koskaan ollutkaan.

Monesti onkin mietitty , että miten normaalit siviilit/reserviläiset voisivat pitää sitten (enemmän tai vähemmän) epämääräisen "infrapunapinnoitteen" puvuissaan mahdollisimman kauan kun eivät kerran voi käyttää PV:n "puhdistusmetodeja" omissa maastopuvuissaan. Yksi vastaus on ollut "luontaistuotekauppojen" tarjoamat pesuaineet joiden valkaisuaineissa olisi jonkinlainen hiukan enemmän sille kankaalle sopivampi koostumus. Itse en ole voinut vielä tätäkään kokeilla , mutta näyttää nyt siltä että jos saan nk. "väsättyä" tuollaisen boonienkin , niin kaipa se sitten olisi M/91 "tähän taloon hankittava" vaikka olen luvannut sen vasta tähän taloon tuoda sitten kunhan täytän asevelvollisuuteni.

No joo , ensitöikseni kuitenkin aion selvittää tuon kankaan koostumuksen ja sen jälkeen menen ostamaan riittävän palasen sitä kangasta ja sitten päästään suunnittelemaan..

1 comment:

Unknown said...

Itseltäni löytyy kyseinen m91 kuosinen boonie hat. Valmistaja näytti olevan lapun mukaan Valtion Pukutehdas. Löysin sen muistaakseni Keuruulta kirpparilta vuosia sitten . Tänään löysin m91 kuosista ripstop kangasta paikallisesta kangaskaupasta. Vaikutti puuvillasekoitekankaalta jossa on jokin käsittely koska tuntui aika liukkaalla.