Wednesday, March 09, 2005

Outoa porukkaa Laihialta.

Meidän suvussamme sattuu olemaan eräät aika erikoiset tapaukset , niinkuin yksityishenkilöinä. Ei pelkästään tapojensa takia , vaan ihan historiallisenkin arvonsa ansiosta.

Sanottakoon nyt näin , että nämä henkilöt saattavat hyvinkin olla ainoa syy nk. "Laihialais-vitsien" syntyyn (tai no , "niin ainakin suvussa tykätään vitsailla") . Ja kyseessä on siis vanhahko , ja nykyisin edesmennyt pariskunta , eli mies ja nainen. Ihan alkuun täytyy todellakin todeta , että tässä kuvauksessa herra ja rouva X:äksi ristitty pari oli todellakin alunperin Laihialta , länsi-suomesta jota myös Pohjanmaaksi kutsutaan.

Usein onkin epäilty , että Laihialaisvitsit alkoivat tämän parin takia. Nimittäin , alkutilanne oli sellainen että herra x oli lyhyehkö noin 160 - senttinen herra , ja rouva x taas vähintäänkin 180 - senttinen (vähintäänkin niin pituus- kuin leveyssuunnassakin !!) hirveän pyylevä leidi. Näillä kahdella oli sellainen periaate , että he eivät koskaan syöneet mitään kotona , vaan kiersivät nk. "vieraissa" syömässä jotta säästyivät epämiellyttäviltä ruokalaskuilta kotipuolessa.

Heillä sattui olemaan jopa sellainen tapa, että talon isäntien "silmän välttäessä" kahmaisivat pöydältä taskuihinsa niin kaiken irtilähtevän kiinteän ruoka-aineksen kuin sokeripalatkin. Kerrankin kiersi huhu , että nämä kaksi olivat nk. "vapauttaneet" omiin tarkoituksiinsa kaikki jonkun suuren sukujuhlan ylitse jääneet ruokatarvikkeet ja lähteneet kotiinsa vähin äänin. Nämä kaksi kuulemma kävivät useasti myös paikallisissa pappiloissa aina juomassa "kaffeet" jonka aikana sitten jakoivat palasokerinkin neljään osaan. Useimmiten herra X kahmaisi vielä taskunpohjalle palasokeria mukaan kun muiden silmä vältti.

Ymmärrettävästi kyseinen pariskunta oli rikas ihan vain senkin takia , että elivät niin helvetin säästeliäästi.

No , myöhemminhän pariskunta kotiutui sitten Helsinkiin , ja siellä päässä sama meno jatkui. Heillä oli poikakin myöhemmässä elämänvaiheessa , joka kaiketi jossain määrin muistutti vanhempiaankin.. Mutta se on toinen tarina , I'm afraid.

Ja lopuksi , täytyy kaiketi kertoa sekin mitä eräs hiukan läheisempi , tosin nykyään edesmennyt sukulainen oli "onnistunut tekemään Helsingissä" erään kerran. Nimittäin , kyseinen herra oli kävellyt kauppatorilla siinä nk. "kauppahallin" edustalla , ja huomannut sitten joukon Amerikkalaisia turisteja. Nämä turistit olivat sitten katselleet aivan avoimesti ihmetyksissään seinää vasten nojaavia , vähintäänkin jo "aika lievästi" maistissa olevia laitapuolenkulkijoita. Yksikin Amerikkalainen oli sitten ihmetellyt , että "what's that smell ?" viitaten tähän kännikalajoukosta leviävään todella mielenkiintoiseen "odööriin" (voimme vain kuvitella miltä tuossa kohtaa juuri tuohon aikaan mahtoi tuoksahtaa , hih hih hii).

Amerikkalaiseen , hieman kovaääniseen tapaansa olivat sitten muutamat turisteista ihmetelleet että "What is this ? Who are these people ?" , kun tämä kyseinen sukulaishenkilö oli nämä lauseet kuullessaan pysähtynyt ja kääntynyt turistien puolelle todeten että , "Oh , they're just Russian tourists."

Tarina on muuten tosi , ja tämän tarinan kertoja ainakin nyt elää..


This is for you , grandpa.

Happy birthday.

No comments: