Saturday, September 25, 2010

Kasarilla jälleen ollaan

Kuuntelen tässä parhaillani Talking Headsia, erästä 1980-luvun parhaista poppiyhtyeistä. Mietin kerran tässä vähän aikaa sitten että milloinhan ko. porukka tulisi Suomeen, sillä voisin hyvinkin sen perusteella lähteä katsomaan heitä noin niin kuin keikan muodossa. Tämän ohella olisi kaiketi varsin jännää ja ehdottoman tärkeää keksiä se aikakone, jolla pääsisi (vihdoinkin takaisin!) 1980-luvulle. Vaatekaappini olisi ainakin osittain valmis siihen muutokseen.

Vielä Talking Headsista puheenollen, niin kenties This Must be The Place (Naive Melody) taitaa olla ko. yhtyeen eräs parhaimpia biisejä koskaan.

Katselin myös tuota Lostin viidettä kautta tai sanotaanko että vihdoinkin aloitin sen katselun eilen. Aikalailla "mindfuck"-materiaaliahan se näyttäisi olevan, mutta nyt kun ollaan jo näinkin pitkällä, niin on varmaan parasta a)katsoa tuo loppuun sekä b)ostaa se kuudeskin kausi.

Lisäksi minulla ei ole suoraan sanottuna ollut enää pitkään aikaan sitä ongelmaa ettäkö DVD-hyllyni olisi liian täynnä. Myin nimittäin noin sata kappaletta DVD-elokuviani pois tuossa viime vuoden ja tämänkin vuoden puolella, joten tilaa kyllä löytyy toisaalta ihan mukavastikin vielä ainakin yhdelle DVD-boksille Lostia. Pyrin säilyttämään DVD-hyllyssäni vain periaatteessa hyviä elokuvia, joka sekin tietysti on vähän liukuva käsite sinänsä.

Eräs sellainen elokuva jonka periaatteessa muuten lasken varsin omituisesti "kasarileffaksi"- tai siis sanotaanko että 1980-luvun lopun fiiliksiä, ilmapiiriä ja yleistä menoa hyvin referoivaksi on se ensimmäinen Turtles-elokuva, joka julkaistiin itseasiassa vuonna 1990. Se kuitenkin minun havaintojeni perusteella olisi voitu yleisen ilmeen perusteella aivan hyvin julkaista vuonna 1989 tai jopa 1988, sillä yleinen ilme nimenomaan tuon vuosikymmenen lopulla ja 1990-luvun alussa olivat nähdäkseni ihastuttavan samanlaiset elokuvissakin. Oikeastaan haluaisin nähdä nuo 1990-luvun alun Turtles-leffat ihan vanhojen lapsuusmuistojen verestämiseksi, mutta ihan yhtä samalla tavalla sen johdosta että jopa vuoden 1990 leffoissa on edelleen sellainen kummallinen häivähdys 1980-lukua ettei mitään rajaa.

Yleisesti ottaen toteaisin että useimmiten nämä vuodet lähellä vuosikymmenen vaihtumista ovat aina melko surrealistisia varsinkin elokuvissa, sillä silloin se yleinen ilmapiiri ja moni muukin asia ovat vaikeasti tulkittavissa puoleen tai toiseen noin ajankuvallisesti. Esimerkiksi juurikin näiden Turtles-elokuvien kanssahan kävi itselleni niin, että arvioin tuon ensimmäisen vuonna 1990 julkaistun tekeleen olevan julkaistu joko vuonna 1989 tai 1988. Molemmat arvaukseni menivät aikalailla vikaan, vaikka heittivätkin vain vuodella. Totuus kuitenkin on se että nuo vuosikymmenien loppuvuodet ja toisen alkuvuodet ovat aina ajallisesti varsinkin elokuvissa vaikeasti tunnistettavia nimenomaan ajankuvallisesti- entistä vaikeampaa se on esimerkiksi itselleni vaikkapa 1990-luvun lopun ja etenkin 2000-luvun alun erottamisessa toisistaan.

Jaan muuten 1980-luvun pääasiallisesti kolmeen osaan noin niin kuin ajankuvallisesti katsottuna. Ensinnä on tuo äärimmäinen 1970-luvun loppu vuoteen noin 1985 asti, jolloin kasarilla oli meneillään tämä ns. "Neonvalojen kausi", tai sanotaanko sitä nyt sitten vaikka Miami Vice-kaudeksi pastellipukuineen, näyttävine pukineineen ja yleisestikin värimaailman runsauden johdosta. Oikeastaan vuoden 1980-1983 voisivat olla myös tietyissä tapauksissa aivan suoraan 1970-luvun lopusta monissa elokuvassakin, sillä monenlaisia 1970-luvun tyylejä oli meneillään vielä noinakin vuosina vaikka kasaria elettiinkin.

Vuoden 1985 jälkeen alkaa tietynlainen virtviivaisempi kausi kasarissa, jossa minusta ainakin tuntuu että se monivärisyys ja ylipäätään sellainen tietynlainen riehakkuus häviää vaikkapa nyt muodissakin. Tällöin värivaihtoehdot kapenevat ja sanotaanko jopa että yksivärisempi väriteema voittaa monella tapaa. Tämä reflektoituu monella tapaa tuohon ajankuvaan, mutta sanotaanko näin että varmempaa on kai sanoa että mitä yksivärisempi ja "toned down" joku tietty asia kasarissa on, niin sitä todennäköisempää on että se on 1980-luvun puolelta välin tai jopa sen lopulta.

Ja tosiaan viimeinen "kausi" tuossa kasarissa ainakin minun mielestäni on selkeästi se joka lähtee käyntiin tuossa 1980-luvun puolessavälin ja loppuun sitten sinne vuoteen 1990. Tuon ajankohdan jälkeenkin kuitenkin 90-luvun alussa on vielä hyvin vahvoja 1980-luvun vaikutteita monella tapaa (muoti, elokuvat, autot ja moni muu), jolloin tiettyjen raja-aitojen määritteleminen menee vaikeaksi.

No comments: