Sunday, May 29, 2005

Josta syntyy valiokuntatyöskentelun tuloksena mietintö (tyhjänpäiväisten asioiden pohdinnan multihuipennus).

Tiedättekö mikä on tämän maan yksi salaperäisimmistä sekä kiittämättömimmistä ammateista joka on vain harvoille ja valituille valittavana ?

Epäilemättä niitä on aika monia.

Tosin , on eräs ammattikunta jonka työ on ollut jo vuosikymmenien saatossa melkeinpä täysin pimennossa. Itseasiassa , tavallinen kansa on saatu jopa vakuuttumaan että kyseinen ammatti ei olisi koskaan ollutkaan olemassa vaan on pikemminkin totalitäärisen hallituksen kehittämä varsin ovela propaganda-ase. Jotkut ovat kuitenkin ilmeisesti ainakin tarinoiden - joista on myöhemmin kehittynyt urbaaneja legendoja - kohdanneet näitä pääasiassa maamme suurkaupunkien kerrostaloasuntojen sekä pientaloyhteisöiden asfalttiviidakkojen kätköissä hiipivien salaperäisten virkamiesten fyysisen presenssin. Arvaatteko - tai jopa tiedättekö jo keistä minä oikeastaan aionkaan puhua tänään ?

Aion tarkastella ilmiöitä joka on pureutunut yhteiskuntaamme siitä asti kun kuvallinen media on iskenyt kyntensä niin pieniin kuin suurempiinkin kansalaisiin ja heidän herkkiin synapseihinsa. Tämä ilmiö jota joku voisi jopa kutsua täydeksi valheeksi on nyt minun tarkan puntarointini alla.

Nimittäin TV- lupatarkastajat.

Onko teistä kukaan ihan itse kohdannut kyseisen ammattikunnan edustajaa kasvokkain nk. "televisioluvan tarkastustilanteessa" tai kenties jossakin synkässä alamaailman baarissa keskiyöllä tuopin ääressä ? Minä en nimittäin ole. Enkä voisi edes jälkimmäisessä tilanteessa siellä käydäkään ihan vakaumukseni puolesta. Mutta varsinainen pointtini ei ole se. Vaan , se mitä haluan sanoa on se että jokaisella meistä on joko sukulaisia tai tuttavia jotka tietävät jonkun jonka luona on käynyt televisiolupatarkastaja joskus auvoisina keskiyön tunteina lasauttamassa jumalattoman laskun "luvattomasta" televisiosta (tai sen katselusta). Kuitenkin , hyvin harvoin törmää ihmisiin jonka luona tämä yliluonnolliseksi kokemukseksi verrattavissa oleva TV - luvantarkastaja olisi suoranaisesti vieraillut. Aina sijaiskärsijänä on ollut toki naapurin kummin pojan ex-vaimo taikka sitten jo Hondurasiin muuttanut äidin mummon vaari. Nämä varsin kaukaiset kontaktit TV - luvuntarkastajiin usein viittaavat siihen että kyseessä olisikin vain urbaani legenda.

Ja se mikä tämän ammattikunnan tekee vielä pelottavammaksi on se , että se lienee pitkältikin ainutlaatuinen ammattikunta tässä maassa. Oletteko esim. koskaan kuulleet Taiwanilaisista TV-luvantarkastajista ? Puhumattakaan edes Ruotsalaisista tai Norjalaisista sellaisista ? Sillä tiedättehän että esimerkiksi Amerikan yhdysvaltojen kokoisessa maassa moista toimintaa olisi lähes mahdotonta valvoa. Ihmettelettekin varmasti nyt miksi otin esimerkiksi Yhdysvaltojen potentiaalisen TV-lupien tarkastelumahdollisuuden , mutta pystyn toki senkin selittämään.

Sillä , tilanne on aivan samanlainen kuin Suomessakin. Yksityisten kansalaisten televisionkatselua on mahdotonta kontrolloida samanlaisilla maksuilla kuin esim. 40 vuotta sitten Suomenkin kokoisessa maassa. Siksipä voisi olla todennäköistä että maamme hallitus on laskenut jo vuosikymmeniä sitten huhun liikkeelle miehistä jotka änkevät sisään postilaatikoistanne ja tuuletusaukoistanne raivoisalla voimalla laittomia televisiovastaanottimia etsiskellen vainukoirien tapaan. Saanen huomauttaa , että itse pidän nk. "TV-miesten" - urbaania legendaa Kekkosen hallituskaudelle sijoitettavaksi juoneksi sillä perusteella että silloin Suomi oli kaikista totalitäärisemmillaan kuin koskaan. Lieveilmiöinä tietenkin syntyivät mm. nämä televisioluvantarkastajat.

Tapahtumasarja on kuulemma tällaisen hypoteettisen "tarkastustilanteen" aikana ainakin minulle jäänyt hyvinkin epäselväksi. Tiedän vain sen , että jos lupaa televisioon ei löydy tai salaperäistä "televisiolupamaksua" ei ole kenties maksettu , niin seurauksena on jonkinlainen rahallisena velkana suoritettava sakko. Se , mikä minua tässä varsin tylyssä toimituksessa epäilyttääkin , on ihmisten lojaalisuus tälle tarkastajalle. Miksi sille pitäisi ovea avata ylipäätänsäkään ? Ah-hah , tuossapa paljastuu ensimmäinen vivahde joka johtaa urbaanin legendan rakentumiselle !

Olen kuullut myös , että varsinainen "TV-miesten" lupajahti sijoittuu suurkaupunkeihin. Siten , esimerkiksi minunlaiseni henkilöt jotka asuvat nk. "peräkylissä keskellä ei mitään jumalan selän takana" eivät ole koskaan kuulleetkaan TV-miesten vierailuista lähimaillakaan. Kauhutarinat peräytyvät tajuntaamme aina suurkaupunkien kaduilta. Ja erityisesti kerrostaloasunnoista.

Ehkäpä sitten häveliäät kaupunkilaiset uskaltavat avata ovensa näille TV-miehille avuliaammin kuin me. Tai sitten TV-miehet jättävät maaseudun rauhaan ymmärtäessään sen kontrolloimisen pistokokeillaan mahdottomaksi myös sen takia , että kukaan ei luultavimminkaan avaisi ovea vaikka kuinka takoisi. Näen jälleen lisää materiaalia urbaaniksi legendaksi. Ja yleisestihän se mikä tätä tukee enemmän ja enemmän sellaiseksi , on se että kyseinen tarkastaja on aina käynyt jonkun suhteellisen tuntemattoman henkilön luona ja iskenyt sakon puhtaana käteen. Koskaan "omalle kohdalle ei ole sattunut". Juuri tuo aspekti on yhteistä kaikissa urbaaneiksi legendoiksi luokiteltavissa ilmiöissä.

Miettikääpä omalle kohdallenne tilanteita joissa olisitte kuulleet pienen lapsen toteavan jomman kumman vanhempansa olevan nk. "TV-miehen" ammatissa ? Montako kertaa olette siitä kuulleet ? Niin , epäilenpä että ette ainakaan suoranaisesti ole koskaan sellaisen suoranaisen varmistumisen ikeen alle joutuneet. Ette myöskään ole kuulleet vanhainkodeissa , kioskeilla , kouluissa tai missään muissakaan paikoissa että jonkun puoliso tai vanhempi olisi TV-miehen ammatissa. Tuo kieltämättä pistää mietittyttämään että olisikohan tuo TV-lupatarkastajan ammatti kenties jonkinlainen järjestäytyneen rikollisuuden palvelemiseen verrattavissa oleva toimialue ? Sillä , molemmissa ammateissahan täytyisi olla todella hiljaa pääasiallisesta "sivutyöstään". Ehkäpä tosiaan TV-miehen ammattiin sisältyy jonkinlainen salailun aspekti - eräänlainen salassapidon velvollisuus - jota voisi vaikkapa verrata henkilöiden kuten James Bondin tunnustamaan ammattikuntaan.

Epäilen myöskin että kovinkaan monelle ei ole tunnustettu varsin spontaanisti vaikkapa rankan baarikiertelyn jälkeen savuisessa kuppilassa ammatikseen TV-lupatarkastajaa. Joko TV-miehet ovat äärimmäisen moraalin ja eettisen itsekurin harjoittajia , taikka sitten heitä ole edelleenkään olemassa. Sillä totuus on , että TV-miehet eivät anna ammatistaan kuulua paljonkaan. Tietenkin ymmärrettävistä syistä. Ja tämä viittaisikin enemmänkin siihen että lupatarkastajat olisivat töissään nk. joko "In cognito" - mielellä sivutoimijoina tai sitten heidän ammattinsa olisivat todellakin todella salaisia. Erittäin salaisia.

Kun tutkimukseni ovat nyt edenneet tähän pisteeseen , saanen lainata erästä lähdettä joka joko raottaa lisää TV-miesten salaisuutta tai lisää urbaanin legendan paikkaansapitävyyttä. No niin , katsokaapa mitä nk. "nimetön lähde" toteaa TV-luvan tarkastajista;"nykyisin tv-maksua maksamattomia talouksia jäljitetään osoite- ja tv-maksurekisterin tietoja vertaamalla, ja tarkastaja saapuu vasta, kun on epäily luvattomasta katselusta."

Tuokin tieto on vähintäänkin arveluttavaa. Sillä vaikka kuinka olisikin epäily "luvattomasta katselusta" (joka on vähintään nykyään todella ala-arvoisten TV-ohjelmien hinta-laatu suhteen ansiosta pienoinen vitsi) niin kenenkään asuntoonhan kyseinen mies ei voisi alkaa tunkeutumaan ilmaan kotietsintälupaa. Kyseinen lupahan saadaan poliisilta , ja loppujenlopuksi ei kuitenkaan ihan kevyin perusteluin. Eli toisinsanoen , mystinenkään TV-mies ei ryhtyisi niin suuren byrokraattisen toimenpiteen alullepanijaksi huolimatta persoonansa tuomasta selvästä painoarvosta.

Todistaako tämä edelleen lisää sitä että kyseessä on vain urbaani legenda ?

Lopuksi , voimme vain todeta että huolimatta todisteluistani TV-miehen ammatti on edelleen todella kiistanalainen ilmiö. On mahdotonta sanoa onko sitä vaiko eikö ole. Jotkut ihmiset väittävät kyseisen ammattikunnan edustajia nähneensä , ja toiset taas jopa kanssakäyneensä heidän kanssaan. Lopputuloksena kuitenkin vaikuttaisi että TV-miesten maine on tarkoituksella rakennettu näinkin salaperäiseksi juurikin suuren pelon aikaansaamiseksi. Mutta on kuitenkin hyvinkin helppo näitten tutkimusten jälkeen todeta TV-miesten sisältävän heikkouden. Tämän vaarallisen voiman nimittäin voi yksinkertaisesti pysäyttää sillä toimenpiteellä ettei avaa ovea tai ainakaan suostu päästämään tätä henkilöä asumuksensa sisälle. Siispä on selvää , että näkipä/kokipa lupatarkastajan vierailun missä tahansa mielentilassa , niin varminta on estää tämän sisäänpääsy alkajaisiksi. Vasta sen jälkeen voidaan lähteä pohtimaan mitä oikeastaan tapahtuikaan. Oliko tämä vierailu nk. "todellinen" vaiko vain harhautuneen mielen tuotos sekaisessa tilassa ? Sitä on vaikea sanoa , sillä jokainen TV-miehen vierailu on aina ollut tarinoiden mukaan kovinkin yksilökohtainen tapahtuma.

No comments: