Tuesday, June 19, 2007

Porvoon puukotuksesta 18.6.2007

Luin eilen illalla varsin järkyttävän uutisen Porvoon keskustassa tapahtuneesta puukotuksesta. Syy miksi uutinen kiinnosti juuri minua oli se, että Porvoo on kaupunkina minulle varsin tuttu ihan jo pelkästään lukion ajoilta. Tunnen siis sen keskustan ja lähitienoot hyvin.

Sanottakoon näin alkuun, että en olisi tällaisen uskonut tapahtuvan keskellä kirkasta päivää ja vieläpä Porvoon Citymarketin edustalla. Ja mikä pahinta, uhriksi joutui vieläpä toisen maan kansalainen - turisti. Ainakin uutisten antamien tietojen mukaan esitutkinnassa ei ole selvinnyt tarkempaa syytä tekijän käyttäytymiselle. Ennusmerkkeinä kuitenkin voidaan pitää sitä, että kyseinen mieshenkilö omaa rikosrekisterin jo aikaisemmista teoista. Muun muassa huumausainerikoksia yms.

Kyseisen tapauksen sattuminen Porvoossa on minulle ainakin henkilökohtainen tragedia. En olisi voinut uskoa että Porvoossa - mutta toisaalta asiaa ajattellen tarkemmin, on selvää että kyseiseen tekoon pystyviä asuu silläkin seudulla. Tekijä on kuitenkin valitettavasti yhteiskuntamme ulkopuolelta - juurikin tältä kaidalta polulta - poikennut yksilö, jonka teosta ei vastaa kukaan muu kun hän itse.

Uutisraporteissa ja päivälehdissä on kuitenkin julkaistu runsaasti kertomuksia siitä, kuinka puukottaja oli käynyt jo ennen varsinaista tekoaan ainakin kolmen muun ihmisen kimppuun. En moiti mitenkään poliisin ripeyttä, mutta ihmettelen suuresti että miksei poliisia kutsuttua jo muutamaa hetkeä aiemmin Citymarkettiin ? Jos mies oli käynyt ohikulkijoiden kimppuun jo aiemmin, niin mikseivät sitten yksikään uhreista soittanut poliisille aiemmin ? Asiahan on nimittäin niin, että Porvoon poliisilaitos on keskustasta n. kilometrin päässä, ja ruuhka-aikaankin autot antavat varmasti tietä hälytysajoneuvoille. Kenties aiemmat uhrit eivät vain pitäneet sitä tarpeellisena.

Jotkut myös peräänkuuluttivat Citymarketin myymälävartijoiden osuutta asiaan. Kysyttiin, että mikseivät he puuttuneet jo aiemmin häiriötä aiheuttaneen miehen toimintaan ? Itselläni on tähän ainakin osittainen vastaus. Eräs tuttavani Porvoosta työskenteli vielä vuosi sitten Securitaksella, ja hänen asemapaikakseen oli annettu Citymarket. Tällä nuorella ystävälläni ei ollut minkäänlaisia voimankäyttövälineitä tai suojavarusteita - yksinkertaisesti siitä syystä että niihin ei ollut hänellä varaa. Ymmärrätte siis varmasti, että Porvoon Citymarketin myymälävartijat eivät ole parhaimmillaan tilanteessa, missä juopunut, aseistettu ja huumausaineiden vaikutuksenalaisena sekoileva mies riehuu ympäriinsä. Mennessään väliin riskeerasivat vartijatkin enempien uhrien aiheuttamisen. Helsingin ydinkeskustassa - ja joskus ei ilmeisesti aina sielläkään - ovat vartijat aivan eri tavalla varustettuja kuin Porvoon Citymarketissa. Tämä on hyvä muistaa - erityisesti tällaisessa tilanteessa.

Haluankin osoittaa syvimmät osaanottoni kaikille tämän rikoksen uhreille. Toivottavasti tekijä saa ankaran rangaistuksen ja pääsee istumaan kiven sisälle mahdollisimman pitkäksi aikaa.

No comments: