Tuesday, June 26, 2007

Korruptoitunut Pingviinimies(kö) ?

Luin uutisista äsken varsin erikoisen uutisen. Maamme entistä presidenttiä ja nykyistä kansainvälisen rauhanrakentajaa, Martti Ahtisaarta, syytetään 2 miljoonan euron lahjuksien ottamisesta Albaanialaisilta järjestäytyneen rikollisuuden kärkihahmoilta. Uutisen mukaan Saksan tiedustelupalvelu olisi jopa nauhoittanut asiasta jonkinlaisia sopimuskeskusteluja.

Mikä tietenkin näin ensin tulee mieleen kysymyksistä on, että onkohan tällaista nyt sitten ollenkaan edes tapahtunut ? Ymmärrän kuitenkin kansainvälisen politiikan kentällä esitetyn epäilyksenkin arvon. Eli tällaisessa tapauksessa syytöksenkään ei välttämättä tarvitse olla totta - vain sen esittäminen ja siten epäilys riittää tahrimaan maineen ja uskottavuuden. On kuitenkin aivan mahdollista, että maamme entinen presidentti on saattanut syyllistyä lahjuksien ottamiseen. Eipä tuo kaiketi ole varsinkaan entisen Yugoslavian alueen politiikassa mitenkään uusi keino. Ja politiikassahan kaikki on mahdollista. Absolute power corrupts - absolutely.

Itse olen nähnyt kyseisen Mr. Ahtisaaren vain kerran elämässäni. Tuolloin tosin turvamiehet työnsivät minut, viidesluokkalaisen tylysti sivuun yrittäessäni saada hänestä kuvaa kamerallani kymmenen metrin päästä. Toisella kerralla sitten lukioomme saapui Ahtisaaren puoliso, Eeva Ahtisaari. Hän piti suurelle joukolle luennon kehitysmaiden naisista ja heidän oikeuksistaan. Muistan luennosta sen, että Mrs. Ahtisaari ainakin näytti seisovan puolisonsa rinnalla monessakin asiassa.

No comments: