Friday, February 24, 2006

Pumppuhaulikkoja rauhan puolesta!

Kuten monet teistä lukijoista ovatkin jo arvanneet, satun omaamaan hyvinkin vahvan kannan sotilasasioihin. Jotkut voisivat jopa nimittää minua militaristiksi tai kansanomaisemmin "sotahulluksi" erilaisista yhteyksistä joiden kautta syvimpiä tarkoitusperiäni on availtu vuosien saatossa.

Olen kuitenkin siinä mielessä erilainen militaristi , että koen alkaneen sodan aina jonkinlaisen laihankin rauhan kustannuksella alkaneeksi pettymysten sarjaksi; ja tarkoitan tällä puhtaasti sitä , että en halua ihmisten kuvittelevan että minun ratkaisuni maailman 99 % yleisimmistä ongelmista olisi sota. En siis missään nimessä tue jokaista sotaa jonka tarkoitusperät ovat lehdistötiedoitteiden ja mainoskuvien perusteella esim. kansojen vapauttaminen diktaattorien ikeestä tjsp.

Monet ihmiset eivät useinkaan nojaa diplomatiaan ja sen kykyyn ratkoa kansainvälisiä konflikteja millään tavalla - sitä lähinnä pidetäänkin esteenä "suoran toiminnan ratkaisulle" , eli sotilaalliselle väliintulolle; mitä tässä kuitenkin usein unohdetaan , on se minkälainen laihakin rauha on verrattuna lihavaan riitaan. Sota ei ole koskaan ratkaisu - enkä halua ihannoida sen mukanaan tuomaa kurjuutta ja kärsimystä.

Kuitenkin toisinaan törmää lähteisiin jotka eivät välttämättä näe asiaa näin. Ja mikä tekee näistä lähteistä ja heidän kannoistaan sikäli yllättäviä , on se että ne tulevat entisiltä sotaveteraaneilta jotka taistelivat kovinkin katkerassa ja epäsuositussa sodassa; ja nyt tarkoitan Vietnamin konfliktia 1960 -, ja 70 - luvuilla.

Törmäsin nimittäin amerikkalaiseen sivustoon joka sattui myymään kaikenlaista muistokrääsää Vietnamin sodan veteraaneille. Sieltä sitten löytyi lippua , solmiota , kelloa , laattaa yms. kamaa joka jollain tavalla pyöri Vietnamin sodan ympärillä. Eipä kestänyt kauaakaan kun Amerikkalaisten lemmikit, nimittäin tuliaseet liittyivät jotenkin todella kieroutuneella tavalla tähän muistoesineiden kokoelmaan omalla mustanpuhuvalla tavallaan:

LIMITED EDITION SHOTGUN

http://www.vietvet.org/visit/px/gun15.jpg

This commemorative Limited Edition includes engraving of POW-MIA symbol, American Flag, Bald Eagle, AND your name, nickname, rank, years of service or years in-country, and branch of service emblem.

Gun Maker: Winchester (USRAC) Model: 1300-Defender Gauge: 12 3-inch Type: eight shot pump Limited Issue: 500 Issue Price: $865 Deposit: $220



Ai katos vaan ! Eli nyt sitten on mahdollisuus hankkia ihan oma Vietnamin sodalle omistettu pumppuhaulikko johon kaiverretaan mm. "Kaakkois-Aasian helvetissä" viettämiesi vuosien määrä , sotilasarvo , lempinimi ja sotilasarvo ! Hanki omasi ja äkkiä! Minusta on suorastaan pelottavaa kaupitella kyseisen konfliktin varjolla pumppuhaulikkoja (wtf?) veteraaneille , jotka ovat vuosikymmenten ajan korostaneet Vietnamin hässäkän olleen suuri virhe ja kuinka helvetillinen kokemus se oli muutenkin.

Epäilenpä , että Vietnamin sodasta on tulossa amerikkalaisille uusi Toinen Maailmansota; oikeastaan puitteet sille olisi jo lähinnä senkin takia, että 1940 - luvulla taistelleesta sukupolvesta ei ole enää jäljellä kuin luuta ja tämän johdosta Vietnamin sukupolvi on seuraava joukossa. Olisi ihan loogista , että Vietnamin veteraanit saavat pian aivan uudenlaisen aseman yhdysvalloissa vanhan sukupolven seuraajina.

Tämä pumppuhaulikkotouhu on minusta kuitenkin hieman epäkunnioittavaa; miksi helvetissä joku haluaisi haulikkoon - tuliaseeseen jo sinänsä - kaivertaa kaikenlaisia ihannoivia merkintöjä konfliktista joka oli viimeisen päälle iso sotku jossa hyvän ja pahan rajat hämärtyivät lopullisesti ? Ilmeisesti Amerikassa joku on ainakin keksinyt käyttää tätä myynti-ideana sotaveteraaneille , joiden tehtävä olisi pikemminkin tallentaa jälkipolville tieto siitä miten turha koko sota Vietnamissa oli ja kuinka monia hyviä miehiä (ja naisia) kuoli sodassa jonka altavastaajana olivat loppujenkin lopuksi nuoret miehet joiden maallinen vaellus oltaisiin voitu käyttää 110 % varmuudella parempaan.

No comments: