Monday, December 26, 2005

Tapaus Nevada-tan / Girl-A

No niin , tässä se postaus nyt siis on.

Eli tänään käsittelemme ilmiötä joka on saanut ympärilleen hyvinkin tiiviin kultin jäseniä lähes ympäri maailmaa. Voisimme kenties jopa verrata tätä Mr. Goatseen , sillä fanipohja jopa jäljittelijöiden ohella on noussut lähes samoihin mittoihin. Joka tapauksessa kyse on siis elämää suuremmasta legendasta joka on saanut ympärilleen hartaita ja vannoutuneita jäseniä. Kuka , mikä , missä , ja milloin on "Nevada-tan/Girl-A" ? Pitäkää rasvaisista nahkasohvistanne kiinni , sillä nyt se alkaa !





Tarinan alku - "The Sasebo slashings"


Tarinan alku kiinnittyy Japanissa 1.6.2004 tapahtuneeseen "puukotukseen" Sasebon kaupungin Okubon ala-asteella jonka keskeisenä tapahtumana oli 12 - vuotiaan Satomi Mitarain menehtyminen viiltohaavoihin. Murhan pääepäilty oli uhrin luokkatoveri joka oli iältään vuotta nuorempi. Pääepäillyn nimeä ei ole toistaiseksi julkaistu vaan häntä kutsutaan yleisesti muutaman valokuvan perusteella nimellä "Nevada-tan" tai "Girl-A". Ensimmäinen nimitys johtaa juurensa toiseen julkaistuista kuvista jossa murhan tehneellä tytöllä on päällään huppari "Nevada" - tekstillä. "Girl - A" - nimitys on ilmeisesti syntynyt poliisin tutkintaraporteista jossa epäiltyä on kutsuttu tällä geneerisellä nimityksellä tutkimuksen lomassa.

Murha toteutettiin koulupäivän aikana selvästi suunnitellusti ja harkiten. Pääepäilty ajoitti tekonsa ruokatunnin ajaksi sillä juuri tänä aikana luokka jossa uhri oleskeli oli tyhjä. Epäilty viilsi uhriltaan kaulavaltimon ohella molemmat ranteet auki käyttäen nk. "mattoveistä" aseenaan. Tämän jälkeen epäilty palasi luokkaansa yltä päältä veressä josta hänet myöhemmin löydettiin opettajansa toimesta. Tätä ennen uhrin ruumis oli jo löydetty. Epäilty tunnusti poliisille "olleensa hyvin tuhma ja olevansa tapahtuneesta pahoillaan" . Aluksi minkäänlaista motiivia epäillyltä itseltään ei herunut kunnes viimein hän tunnusti murhan motiiviksi erimielisyydet internetsivustosta. Uutislähteiden mukaan uhri oli jättänyt negatiivisia kommentteja tekijän internetsivustoon herjaten tämän ulkonäköä.

Motiivit tälle teolle ovat aina olleet kuitenkin epäselvät poliisiraporttien tarjoamasta "virallisesta tunnustuksesta" huolimatta . "Suosituimpia" teorioista johtaa jonkinlaiseen mielisairauteen tai mielivikaisuuteen viittava motiivi puhtaan kostonhalun ohella. Joittenkin lähteiden mukaan "Nevada-tan/Girl-A" oli jo aiemmin osoittanut väkivaltaisia piirteitä käyttäytymisessään ja varsinaista murhaa aiemmin jonkinlainen välikohtaus veitseen liittyen oli tapahtunut samaisessa koulussa Nevadan ollessa siinä osallisena. Poliisipsykiatrin mukaan Nevada ei selvästikään ollut mielisairas alustavien tutkimusten mukaan.

Syvempien tutkimusten jälkeen kuitenkin Nevadan ajatusmaailmaa ja persoonallisuutta alettiin kartoittamaan pitemmälle ja huomattavasti yksityiskohtaisempia analyysejä koettiin tekemään uuden tiedon valossa. Perinpohjaisten tutkimusten jälkeen nimittäin selvisi että Nevada oli ollut jo jonkin aikaa selvästi internetin alakulttuurien vaikutuksen alaisuudessa. Nevadaa olivat kiinnostaneet erittäin "rankat aiheet" nk. Guro - hentaista jotka esiintyivät tavalla tai toisella hänen kotisivuillaan. Erityisesti Nevadan kotisivun sisältöä oli influensoinut nk. "Red room" - flash-animaatio johon koko sivuston rakenne perustuikin. Nevada - tanin sanottiin myös olleen sosiaalisesti syrjäänvetäytyvä ja mahdollisesti jopa nk. "Hikikomori" - syndroomaan langennut nuori.

15.9.2004 "Nevada-tan" määrättiin nuorisovankilaan nk. "laitoshoitoon" murhatapauksen johdosta tuomioistuimen toimesta. Hän vapautuu laitoksesta 15.9. 2006.


Nevada - tan ja internetin legendan synty


Lähes välittömästi murhatapaukseen liittyvän luokkakuvan julkaisemisen jälkeen jonkinlainen fanipohja tapauksen salaperäisen mystiikan ympärille alkoi kehittyä. Kaikki klassiset legendan tai kultin luomiselle olennaiset piirteet täyttyivät Nevadan ympärille sekoittuen Japanin omaperäiseen populaarikulttuuriin ja sen tuotteisiin.

Tästä esimerkkinä ovat lukuisat Nevadaa esittävät piirrokset sekä Nevadan hahmon yltäminen nk. "cosplay" - kulttuuriin joka perustuu henkilön valitseman populaarikulttuurin hahmoksi pukeutumiseen. Kuitenkin juuri tämän hahmon ja nk. "oikean tapauksen" välillä ei kuitenkaan näytä olevan minkäänlaista korrelaatiota vaan piirretty hahmo on pikemminkin osoitus siitä miten ihmisiä kiehtoo erilaisten sarjamurhaajien ja sadististen diktaattorien henkilöhahmojen karisma näinkin pitkään.



Nevada - vanhan kaavan uusi ilmentymäkö ?


Nevadan tapaus on eräällä tavalla rajoja rikkova Japanin kulttuurin huomioon ottaen. Se on ensimmäisiä tapauksia jossa ala-ikäinen toteuttaa poikkeuksellisen raa'an murhan ja vieläpä koulutoveriaan kohtaan. Vaikka tällainen on lähes vuosittaista arkirealismia vaikkapa Amerikan yhdysvalloissa , niin Japanin yhteiskunta näyttää kuitenkin säästyneen tällaiselta ennen vuotta 2004.

Sikäli minua ei yhtään hämmästytä se että Nevadasta tuli niinkin suosittu kuin mitä hän nyt on. Japanin yhteiskunnan suhteellinen rauhallisuus oli otollinen maaperä tällaiselle tapaukselle; kyseessä oli jotakin sellaista mitä ei varmana oltu nähty oman maan kamaralla vaan totuttu näkemään televisiosta. Tapauksen suosiota ja poikkeuksellisuutta vauhdittivat varmasti myös se että tekijä oli ala-ikäinen ja vieläpä tyttö. Tällainen raakuus on varmasti yhdistetty enemmänkin maskuliiniseen maailmaan enemmän kuin mihinkään muuhun ja siksipä se voi myös merkitä eräänlaista murrosta niinkin "sulkeutuneelle kulttuurille" kuin Japani.

Helpoin tie olisi varmasti kutsua Nevadaa "hulluksi" tai mielisairaaksi murhattuaan koulutoverinsa. Minä kuitenkin puhuisin jonkinlaisesta ajattelemattomuuden ja puhtaan koston välimuodosta ottaen huomioon varsinkin sen mitä potentiaaliset kommentit Nevadan ulkonäöstä internetin julkisilla sivuilla aiheuttivat hänen maineelleen. Ajattelemattomuutta tämä on siinä määrin että vastapuolen murhaaminen oli varmasti se helpoin tie kostaa tuolloin nuoren Nevadan mielestä. Kenties puhuminen ja verbaaliset kyvyt eivät vain olleet Nevadalle vaihtoehto (mahdollisesti iän ja henkisen taustan johdosta) . Mattoveitsi sattui nyt olemaan vain väline yhteiskunnassa jonka aselait eivät suoneet murha-aseeksi haulikkoa tai puoliautomaattikivääriä Amerikan mallien tavoin. Teoriassa murha oltaisiin voitu suorittaa vaikkapa haarukalla.

Erikoislaatuisista tapauksista tai poikkeuksellisen raaoista henkilöhahmoista on aina tullut ristiriitaisia kuuluisuuksia. Nevada kuuluu samaiseen ryhmään aina Goatsen ja Elviksen ohella; kaikki ovat saaneet ympärilleen vankan joukon seuraajia. Legendat kokoavat teoillaan ympärilleen myyttisen maineen jota pyritään seuraamaan parhaimpien kykyjen mukaan.


























1 comment:

Captain Wesker said...

Hei... Kirkkoani ei mainittu millään tavalla! Mutta hieno oli.