Friday, April 20, 2007

Elokuva-Arvostelu: Battle Royale

No nyt tuli tämäkin vihdoin nähtyä. Se tuli suomen neloselta muutamia viikkoja sitten. Tässäpä siis arvostelu kokemukseni pohjalta.

Ymmärrän hyvin sen miksi tämä elokuva on saanut mitä erilaisempaan kritiikkiä osakseen. Sen käsittelemä aihe on samalla japanilaisittain toteutettu bisarri - ja jopa hiukan perverssikin väkivallalla leikittely. Juuri sen hahmot, n. 40 lukioikäistä nuorta tyttöä ja poikaa tappamassa toisiaan mitä mielikuvituksellisin keinoin eloonjäämiskilpailun nimissä kieltämättä on aika jännä konsepti juoneksi. Se on kuitenkin toteuttu harvinaisen erinomaisesti ja melkein salaperäisesti. Elokuvan alusta voi jo kenties arvata mitä tuleman pitää - paitsi että tuskinpa ihan sillä volyymillä. Huolimatta elokuvan päähenkilöistä, eri selvästi ala-ikäisistä nuorista tytöistä ja pojista, on se silti hyvinkin raakaa ja hurmeista viihdykettä. Tällaista ei useinkaan varmaankaan näe länsimaisten ohjaajien ja käsikirjoittajien julkaisemana - joka tekeekin BR:stä melko uniikin kokemuksen.

Elokuvan fiktiivinen eräänlaiseksi kylmäveriseksi tappokilpailuksi naamioitu eloonjäämiskamppailu käydään autiolla saarella viranomaisten tarkan valvonnan alla. Tämä kuvausympäristö on minusta hieno. Koko elokuvan henki uhkuu jonkinlaista primitiivistä ja eläimellistä taistelun ja eloonjäämisen taitoa joka kuitenkin mahdollisesti kylpee jokaisen ihmisen sisässä. Tämä "kill or be killed" - tyyli elokuvassa on hyvä lähtökohta sikäli, että se osoittaa jokaisen ihmisen iästä ja sukupuolesta riippuen pystyvän tietyissä äärimmäisissä olosuhteissa melkoisiin uhrauksiin ihmisyytensäkin uhalla. Elokuvan nuoret näyttelijät saavat aikaan erinomaisia kohtauksia ja ihan hyvää näyttelyä. Minusta kuitenkin paikoitellen useimmat näyttelijöistä ovat aivan liian välinpitämättömiä ja jopa tunteettomia tappamisen alkaessa. Mielestäni elokuvan lähtökohta ei missään nimessä tehnyt näistä lapsista täysin tunteettomia väkivaltaa kohtaan. Oikeastaan hyvinkin päinvastoin. Siltikin kilpailujen ohessa tappaminen on elokuvassa aika ihmeellisenkin helppoa näille nuorille henkilöille.

Battle Royale on hyvä elokuva siitäkin huolimatta että sen päähenkilöiden johdosta siitä voisi luulla vaikka mitä. Kyseessä ei siis ole missään nimessäkään tyylitön animemainen nuorten söpöjen tyttöjen ja ehkä vähän poikienkin tähdittämä tappeluleffa. Tämä on äärimmäisen kylmäverinen ja raaka pätkä. Se on kuitenkin juoneltaan ja ennen kaikkea toteutukseltaan erinomainen. Elokuva valitettavasti kuitenkin äityy loppupuolella hiukan liiankin actionmäiseksi uhraten suhteellisen vankkaa realismiaan. Myös erilaiset unikohtaukset ja erityisesti elokuvan loppu tuntuivat minulle ainakin hieman nopeasti keksityiltä ja aika epäselviltäkin. Kenties joku syvällisempi ihminen osaisikin kehitellä tähänkin pätkään syitä niille - minulle ne kuitenkin olivat melko irrallisia kokonaisuuksia.

No comments: