Sunday, October 04, 2009

Big Brotherista

Tuntui taas vaihteeksi siltä, että voisi ilmaista hiukan mielipiteitään tästä Big Brother-ohjelmaformaatista, josta tulee aina jollain tasolla lyhyitä puheenaiheita Suomessakin nykyään.

Aikanaan kun muistaakseni Mtv3 näytti tuon ihan ensimmäisen Brittien Big Brotherin, niin katselin sen lävitse ihan puhtaasta mielenkiinnosta sen takia, että se oli jotakin uutta konseptiltaan ja ennen kaikkea ainakin minulle uusi ohjelmaformaatti. Kyseisen ohjelman tarkoitushan, niin kuin "viihde-ohjelmien" yleensäkin, on epäilemättä viihdyttää katsojiaan jollain tapaa johonkin tunteeseen tai kenties moraalis-eettisiin pulmatilanteisiin vedoten. Juuri näihin asioihin keskittyneeksi koin tuon ensimmäisen BB:n, ja myönnänkin aivan suoraan että juuri ne jutut siitä tekivät mielenkiintoisen.

Tämän jälkeen en ole enää BB:tä katsonutkaan. Tunsin hyvin äkkiä seuraavia kausia katsoessani, että oma mittani oli täyttynyt jo ensimmäisen Brittien BB:n katselukokemuksen jälkeen. En nähnyt henkilökohtaisesti sen tarjoamassa viihdykkeessä mitään sellaista, mitä ei olisi näkynyt jo aikaisemmissakin kausissa. Ainoa asia mikä BB:ssä kenties vaihtui kaudesta toiseen, olivat tietenkin talon vieraat - tai siis "asukkaat" - mutta muuten hommahan pyöri aikalailla samojen settien ympärillä kausista toiseen.

Pääsemme nyt siis siihen pääaiheeseeni: pidänkö BB:tä paskana viihteenä? Tulisiko BB:tä pitää huonona ja kenties paskana, tai "epärealistisena" viihteenä samoissa määrin kun useimmat pitävät esim. Salattuja Eläimiä? Minun mielestäni BB on sopivaa viihdettä sen kohderyhmälle - eli siis sellaisille persoonille, jotka haluavat nähdä nuorten (tai vähän vanhempienkin) ihmisten sekoilevan telkkarissa tehden oikeastaan aika paljonkin samaa kuin he tekisivät omalla vapaa-ajallaankin. Salatut Elämät taas ovat samallalailla myöskin hyväksyttävää viihdettä sellaiselle porukalle, joita kiinnostaa ilmeisen lapselliset ja yksinkertaiset perhesuhteita ja parisuhteita ruotivat sarjat - eli siis ns. "Saippuaoopperat". Ja lopulta nyt kun ajattelee asiaa, niin kenties Salattujenkin Elämien juonikuviot ovat kenties joillekin ihmisille aivan todellisentuntuisia ja tuttuja omia elämänkokemuksia ajatellen - voin ainakin omalta osaltani vahvistaa asiaa.

Minun mielestäni BB:tä ei tulisi siis välttämättä pitää mitenkään huonona Reality-sarjana, vaan pikemminkin se tulisi nähdä juurikin sellaisena kohderyhmälleen suotuisana ohjelmaformaattina, mikä se onkin. Ei kyseisestä sarjasta tule kuitenkaan pitämään kukaan muu kuin sellainen, jota kiinnostaa pieneen keinotekoiseen taloon suljettujen nuorten sekoilijoiden elämä ja sen takana tapahtuva ihmissuhdetoiminta. Tämä tällainenkin on kuitenkin viihdettä sanan varsinaisessa hengessä ihmisille, joten tulisiko sitä nyt sitten sisältönsä puolesta tuomita? Ihmisiä kuitenkin lopulta viihdyttävät niin kovin monet eri asiat, että esimerkiksi Big Brotherin väittäminen jotenkin paskaksi ohjelmaksi sisältönsä puolesta on vähintäänkin absurdia. Se on kieltämättä monien mielestä pinnallista viihdettä, mutta kenties se ohjelman pinnallisuuskin on vain eräänlainen heijaste ajastamme, yhteiskunnastamme ja sen ilmiöistä - tällä hetkellä ihmisiä kiinnostaa katsoa telkkareistaan moista menoa, ja kenties 20 vuotta sitten asiat eivät olleet aivan näin. Ajat kuitenkin menevät viihdetrendeineenkin eteenpäin, että siinä mielessä emme kai voi mitenkään olettaa että aina ja iänkaikkisesti viihdemarkkinoilla tulisi vallita samat trendinormit kuin vaikkapa vuonna 1974.

Eli juu, BB:tä ei tulisi mielestäni tuomita aivan suoralta kädeltä pinnalliseksi paskaksi. Vaikka se sitä kieltämättä voikin monen ihmisen mielestä olla, niin siitäkin huolimatta se on suosittu ohjelmaformaatti. Mitä tämä kertoo? Se kertoo siitä, että tuolla jossain telkkariruutujen ääressä on päivästä toiseen BB:n viihteelle erittäin positiivisesti suhtautuva joukko. Ja vaikka tämä suuri joukko saisikin periaatteessa viihteensä ulos siitä, että he katsovat illasta toiseen BB:n meininkiä ja jollain tavalla aktivoituvat keskustelemaan, arvostelemaan tai jopa vähän osallistumaankin ohjelmaan poistoäänestyksien muodossa, niin sehän on vain positiivista kehitystä. Nykypäivän sana näyttää muutenkin olevan osallistuva viihde, joten tällaista kehitystä ei tosiaankaan voi välttämättä pitää huonona, sillä lopulta se että katsoja saadaan osallistumaan siihen viihteeseenkin on a) hyvää Bisnestä b) uusi, ja näennäisen onnistunut tapa saada katsojia viihdytettyä.

No comments: