Ohjaaja Antoine Fuquan vuonna 2003 ohjaama toiminta-elokuva "Tears of the sun" kulkeutui lyhyen etsinnän jälkeen käsiini ja tässä olisi nyt sitten mielipiteitäni sen katselukerran jälkeen.
Eli kyseinen teoshan on valmistunut kaksi vuotta äärimmäisen suositun Black hawk down - elokuvan jälkeen. Näkisin että Tears of the sun ainakin osalti jäljittelee BHD:n tunnelmaa ja yleistä tarinankerrontaa huolimatta siitä että aiheet ovat jokseenkin erilaisia sillä molemmissahan Amerikkalaisia sotilaita joutuu kovien taisteluiden keskelle täysin itselleen vieraassa maassa ja kulttuurissa. Pieleen menneestä operaatiosta nousee helvetillinen eloonjäämistaistelu jossa kaveria ei jätetä ja luoteja ei säästellä.
Yhdysvaltain laivaston erikoisjoukkojen , SEAL - teamin , iskujoukko lähetetään Nigeriaan hakemaan kourallista Amerikkalaisia siviilejä pois raaistuvan sisällissodan tieltä. Joukkoa johtaa taisteluissa kouliintunut luutnantti AK Waters (Bruce Willis) jonka koulutukseen kuuluu mainoslauseen mukaisesti olla "välittämättä tunteistaan ja aina noudattaa käskyjä". Kun Amerikkalaiset sitten löytävät tiensä pieneen kylään jossa heidän pääasiallinen pelastettavansa , tohtori Lena Hendricks (Monica Bellucci) majailee , saadaankin kokea hirvittävä käänne. Nimittäin Hendricks ei haluakaan lähteä minnekään ennenkuin kylän siviiliväestö viedään turvaan maan rajojen taakse. Waters suostuu lopulta pienen moraalisen ja eettisen kamppailun jälkeen toimittamaan pakolaiset Nigerian naapurivaltion rajalle ryhmänsä kustannuksella. Alkaa siis jännittävä ja lohduton matka pitkin viidakoita kapinallisarmeijoiden jahdatessa koko sakkia ympäri etnisiä puhdistuksia , petollisia kaksoisagentteja pakolaisten keskuudessa puhumattakaan Amerikkalaisten sotilaiden omista näkemyksistä operaation oikeellisuudesta.
Täytyy ihan alkuun sanoa että mikään Black hawk down'han tämä ei ole. Se ei omaa ihan samanlaista tunnelmaa puhumattakaan näyttelijäsuorituksista tai taisteluiden intensiivisyydestä. Kuitenkin BHD:n tunnelmaan , kuten aikaisemmin jo totesin , on pyritty mm. etnisellä musiikilla ja erilaisilla maisemakuvauksilla. Muiden roolihahmojen näyttelijäsuorituksista minulla ei oikeastaan ole mitään negatiivista sanottavaa sillä jokainen heistä hoitaa roolinsa sotilaana ihan erinomaisesti; kaikki tottelevat käskyjä ryhmänjohtajaltaan vaikkeivat ihan sitä ylintä porrasta tottelisikaan.
Uskoisin että tässä on haettu jonkinlaista yksilön moraalisten ja eettisten arvojen uudelleen määrittelyä perusjuonena. Kun Amerikkalaiset näkevät Nigerialaisten hirvittävän sisällissodan ja tutustuvat suojaamiinsa pakolaisiin he itsekin saavat palan ihmisyyttään takaisin ja niinpä koko sotku ei olekaan enää mikään kaukainen uutissähkeen aihe vaan jotakin ihan käsinkosketeltavaa. Jokainen sotilas reagoi eri tavalla tilanteeseen mutta kaikki kuitenkin jatkavat mielipiteistään huolimatta Watersin johdolla tehtäväänsä.
En voi väittää ettäkö kukaan muista näyttelijöistä suorituksissaan olisi mitenkään erittäin huono lukuunottamatta ehkä Mr. Willisia. Kaikki hoitavat suorituksensa ihan kiitettävästi lukuunottamatta Bruce Willisia jonka henkilöhahmon suoranainen ilmeettömyys missään tilanteessa hieman huvittaa ja saattaa jopa kummastuttaakin. Muuten kaikki iskujoukon jäsenet omine persoonallisuuksineen ovat kuitenkin aika erinomaisia vaikka ehkäpä tiettyjä , arvattavia stereotyyppejä voidaankin nähdä.
Koko elokuva alkaa luisumaan pahasti oikeastaan vasta loppuvaiheilla kun toiminta alkaa. Silloin sen selvät Amerikkalaisen toimintaelokuvan kliseét ja puutteellisuudet avautuvat. Ensimmäinen tunti elokuvasta on siis ihan nautittavaa kamaa sen lisäksi että toimintakaan ei nyt ole kun vasta ihan lopussa todellisuuden rajoja koettelevaa.
En kutsuisi tätä huonoksi elokuvaksi. Sen selvät vahvuudet ovat sen tiukassa tunnelmassa ja useimpien näyttelijöiden suorituksissa. Itse pääosan esittäjästä en kuitenkaan menisi takuuseen. Tämä on siis tiivistettynä selvää Sunnuntaipäivän viihdettä upeilla erikoisefekteillä ja mediaseksikkäällä aiheella; se kuitenkin vaatii jotakin aivan muuta kohotakseen BHD:n tasolle.
Pisteet: 8 / 10
Tähdet: * * * / * * * * * (3 /5)
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment